Ambasadori Kvinte: Jedinstvo staviti ispred podjela

Ambasadori Evropske unije, Njemačke, Italije, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država sastali su se danas sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ambasadori su snažno pozdravili zaključak Predsjedništva BiH i njegovu posvećenost da predvodi proces ka realizaciji reformi po ključnim prioritetima utvrđenim u Mišljenju Evropske unije po pitanju jačanja demokratije, funkcionalnosti, vladavine prava, reforme javne uprave i temeljnih prava, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

– Iskazivanje jasne vizije u smislu postizanja napretka od najveće je važnosti i u kontekstu predstojećeg zagrebačkog samita između čelnika EU i Zapadnog Balkana koji će se održati 6. maja. Za predstavnike vlasti u BiH, samit je prilika da jedinstvo stave ispred podjela te pokažu vođstvo i odlučnost za unapređenje ove zemlje – navode ambasadori Kvinte u zajedničkoj izjavi.

Istovremeno, ističu kako put pristupanja Evropskoj uniji podrazumijeva jačanje funkcionalnosti institucija, kao i obnavljanje povjerenja građana.

Ambasadori su, također, pozvali na nastavak koordiniranih napora vlasti u odgovoru na Covid-19 kako bi se sačuvali životi i smanjio rizik po javno zdravlje.

– Od suštinske je važnosti nastaviti raditi u tom duhu i u narednim mjesecima kako bi se osigurale adekvatne mjere i radilo na rješavanju i socio-ekonomskih posljedica Covida-19. Oporavak će potrajati i stoga mora postojati brzi i koordiniran odgovor na nivou cijele zemlje – poručili su ambasadori.

Ambasadori su obnovili svoju posvećenost Bosni i Hercegovini i njenim građanima, navodi se u saopćenju.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts