Ambasador Hrvatske u posjeti premijeru USK

Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona sa resornim ministrima Anelom Ramićem i Draganom Polimancem, danas je u Bihaću primio ambasadora Republike Hrvatske. Ambasador Ivan Del Vechio zanimao se za situaciju na području Unsko-sanskog kantona prije svega sa aspekta migrantske krize, koja najviše pogađa ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Dr. Rošić i Anel Ramić, ministar unutrašnjih poslova Vlade USK informisali su njegovu ekselenciju da se broj migranata na ovom području smanjio za 30 posto, te o aktivnostima koje su kantonalne vlasti u koordinirajoj saradnji sa lokalnim zajednicama, zdravstvenim ustanovama, Crvenim križem i međunarodnim organizacijama, potpomognutim od EU, realizirali kako bi ukupnu situaciju održali pod kontrolom.

– Situacija i sa sigurnosnog i zdravstvenog aspekta je ostala pod kontrolom, i tu moramo odati priznanje svima koji su bili uključeni u rad oko humanog prihvata velikog broja migranata, kazao je premijer Rošić.

Ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini istaknuo je da je Hrvatskoj, kao susjednoj zemlji , izuzetno značajna stabilna BiH, a Unsko-sanski kanton zbog geografskog položaja od posebna je značaja s aspekta privrednog uvezivanja.

U ime Vlade Unsko-sanskog kantona premijer USK iskazao je spremnost za intenzivniji rad na međusobnom privrednom povezivanju ovog kantona sa županijama u Hrvatskoj.

– Mi sutra imamo sastanke sa predstavnicima Virovitičko-podravske županije i Ministarstva poljoprivrede R Hrvatske, kojima je cilj upravo snažnije privredno povezivanje sa ovim dijelom BiH. Ovo je nadgradnja naših napora da prvo stabiliziramo opću situaciju a zatim idemo u pravcu razvijanja privrede i kroz partnerske veze u regionu. Nadam se, nakon općih izbora, da će se ubrzo formirati nova Vlada, sa stabilnom skupštinskom podrškom koja će odmah moći kvalitetno početi sa radom, kazao je hrvatskom ambasadoru premijer Rošić.

Related posts