Ambasada SAD-a: Dodikovi navodi su izmišljotine, teorije zavjere u službi izbornih kampanja

Ambasada SAD-a u BiH reagovala je na navode Milorada Dodika koji tvrdi da sporazum Vijeća ministara BiH s USAID-om urušava ustavni poredak BiH. U saopćenju se navodi da je riječ o izmišljotinama.
“Ponovo se pomoć naroda Sjedinjenih Američkih Država koristi da bi se dokazivale nevjerovatne teorije zavjere koje su u službi izbornih kampanja u Bosni i Hercegovini. Prema procjenama, Sjedinjene Američke Države do sada su uložile gotovo dvije milijarde dolara u rekonstrukciju i izgradnju demokratskih institucija u BiH. Detaljne informacije o našim programima su potpuno transparentne i dostupne na sljedećim linkovima: www.usaid.gov/bosnia i ba.usembassy.gov.

Kako bi se osigurala transparentnost te partnerski odnos s vladama u Bosni i Hercegovini, navodi se da je USAID u proteklih šest mjeseci radio na pripremi Okvirnog sporazuma s Vijećem ministara BiH u svrhu definisanja programa za borbu protiv korupcije.

“Ovo je tek prvi korak. O konkretnim detaljima programa se upravo sada razgovara s bh. vlastima. Planirani programi bi trebalo da predstavljaju nastavak dosadašnjih napora u borbi protiv korupcije posredstvom automatizacije vladinih sistema, poboljšanja procesa javnih nabavki te podrške javnom nadzoru nad potrošnjom vlasti. Kao i uvijek, Vlada SAD svoje projekte implementira uz punu koordinaciju s domaćim vlastima te u skladu s domaćim zakonima. Lažne optužbe Milorada Dodika na račun projekta koji za cilj ima borbu protiv korupcije u javnom sektoru trebale bi da potaknu pitanja o njegovoj predanosti transparentnoj i efikasnoj vladavini, kao i o njegovim ličnim motivima, imajući u vidu nedavne izvještaje o nekretninama i drugoj imovini u njegovom posjedu”, stoji u saopćenju.

Iz Ambasade navode da su tekući programi Vlade SAD usmjereni na podršku reformskim procesima u zemlji, podsticanje ekonomskog razvoja, poboljšanje sigurnosti i osnaživanje civilnog sektora, uključujući i nezavisne medije.

“Ponosni smo na ove programe, kao i na partnerski odnos uspostavljen s predstavnicima civilnog društva, medija, nevladinih organizacija te s građanima širom Bosne i Hercegovine. Pokušaji da se javnost zavede i da se zaplaše organizacije i pojedinci koji su posvećeni izgradnji bolje Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi i nedemokratski”, saopćili su iz Ambasade.

klix.ba

Related posts