Agenti Mossada koristili pasoše BiH u likvidacijama palestinskih stručnjaka!?

U aktuelnim se globalnim odnosima BiH najčešće povezivala s radikalnim islamizmom zbog značajnog broja naših državljana koji su otišli boriti se u Siriju i Irak na strani terorista, prenijeli su jučer mediji.

Postoji razumljiva zabrinutost zbog povratka tih boraca iako su ih do sada sigurnosne službe BiH uspješno kontrolisale, a državna tijela donijela zakone kojima se kažnjava odlazak u borbene skupine bilo koje terorističke grupe.

Stoga iznenađujuće djeluje informacija da su pasoše BiH koristili agenti izraelske vanjske tajne službe, poznatog Mossada. Priču je razotkrio palestinski pokret Hamas, a objavio ju je izraelski dnevni list Haaretz.

Hamas je u četvrtak objavio kako su Mossadovi agenti, koji su vodili prošlogodišnju operaciju likvidacije Muhameda Zawahrija, stručnjaka za bespilotne letjelice, koristili pasoše BiH.

Zawahri je prezime isto kao i sadašnjeg lidera Al-Kaide, ali nije potvrđeno da su u vezi (lider al-Qaide je Egipćanin) je ubijen u Tunisu. Mohamed Nazzal, član Hamasovog političkog biroa, tokom konferencije za medije u Beirutu objavio je da je Zawahri mjesecima prije ubojstva bio pod kontrolom Mossada.

Riječ je o bivšem pilotu Tunisaira te izuzetno gorljivom podržavatelju Palestinaca još od 1990-ih godina koji je obučavao mlade u upravljanju bespilotnim letjelicama, a i sam ih je proizvodio. Tuniska je vlada nakon ubistva objavila da sumnja na “strane elemente”, ali nije navela niti jednu zemlju.

Ali, u arapskom se svijetu takvom izjavom definira Izrael. Službeni su tuniski izvori tvrdili da se traga za Belgijcem, ali tuniskog podrijetla. U slučajevima kad se jave takve optužbe Izrael ih niti potvrđuje niti opovrgava, već samo izjavi kako zadržava pravo da se bori protiv terorizma i izvan svojih granica, čime postiže dvostruki učinak: stječe se dojam da je Mossad odgovoran za akciju, a ako i nije, tada takva optužba jača sliku o učinkovitosti djelovanja izraelske vanjske tajne službe, prenosi Večernji list BiH.

Related posts