80-godišnja Ferida Koštić srčano navija za NK Mladost: "Udrite nepravednog sudiju!"

Nogometni klub Mladost iz Vrnograča u Velikoj Kladuši ima svog najvjernijeg i najstarijeg navijača – 80-godišnju Feridu Koštić, koja više od 30 godina srčano bodri svoj klub na tribinama lokalnog stadiona.

Ferida Koštić iz velikokladuškog naselja Vrnograč prije tri dana svečano je obilježila svoj 80-ti rođendan, a njen najbolji rođendanski poklon su pobjede kluba NK Mladost, inače člana kantonalne lige. Ona već 30 godina odlazi na utakmice Mladosti i bodri svoj klub.

“Stariji sin Derviš, kojem su sada 63 godine, bio je golman u klubu. I prateći njega na utakmice, polako sam zavoljela nogomet, tako da evo 30 godina posjećujem svaku utakmicu”, priča Ferida u razgovoru za Klix.ba.

Nakon Derviša, sin Zahid je nastavio braniti za Mladost i već tada se dalo naslutiti da će tribine NK Mladosti biti njeno redovno boravište svih narednih godina. Na pitanje kako su ostali navijači u tom periodu reagovali na njeno prisustvo na tribinama i da li joj je neko dobacivao ružne komentare, ona ističe da nikada nije doživjela uvrede ili ružne riječi. I tada je, napominje, bila starija žena kojoj su svi poštivali na tribinama.

“Sjećam se tada je igrao još Suljo Halidov, Šeki, Ibro Hodžić, jedan Zubović koji je umro, i tako dalje. To su bili baš stari igrači kojih se vrlo dobro sjećam. Tada nisu bile ni tribine, već neko maleno sklonište. Kada bi se postigao gol, okretala bi se sirena i tako oglašavao pogodak. Ni tada nije bilo žena na stadionu jer ih nogomet nije interesovao”, prisjeća se Ferida, čiji muž je stradao na poslu prije 38 godina.

Srčano navija na tribinama

Danas je član kluba njen unuk kojeg prati na treninge, a on joj, kako kaže, prenosi informacije o vremenima odigravanja utakmica.

“Ako je sunce, sjednem u gornji dio tribine, ponesem svoju sjedalicu i uživam. Nekada me komšinice upitaju: ‘Gdje si bila, što nisi navratila na kafu?’ A ja im kažem: ‘Evo sa utakmice, žurim kući!’ Jedno vrijeme sam kupovala ulaznice, pa su mi rekli: ‘Nane, ti ne moraš plaćati, slobodno dolazi! Tako da sada ne moram plaćati, ali opet nekad kupim ulaznicu, jer želim pomoći klubu. Jednostavno volim gledati utakmice. Bez druženja i bez omladine nema ničeg”, ističe.

Kaže da i nju “nosi” euforija na tribinama, tako da prilikom svakog pogotka ili šanse za gol, ustaje na noge i navija srčano. Tokom utakmice, zna se često iznervirati, preznojiti i izgubiti pojam o vremenu, pa ponekad ispuši i pola kutije cigareta.

“Dešava se da stvarno dobiju gol bezveze. Čini mi se nekad da bih ja bolje branila, nego oni”, dodaje.

Ferida ne voli “barabe” što dođu i galame na stadionu. Kaže da je znaju naljutiti i treneri ekipa koji povisuju ton na svoje igrače. Zahvaljujući godinama, ali i izgrađenom autoritetu, ona i za takve ima lijek.

“Uzmem flašu, pa je bacim na njega. Neka on ide ganjati loptu po suncu”, kratko odbrusi Ferida.

Udrite sudiju!

Posebno kratak fitilj ima za sudije na mečevima. Ne psuje, kaže da nije tako odgojena i da joj to ne dolikuje, ali da je znaju itekako naljutiti.

“Vidim guraju se na stadionu, a ja kažem: ‘Udrite sudiju! Nepravedan je. Plaćen je da sudi samo za jednu ekipu. Dosuđuje često penale kada ne treba ili podigne zastavicu i poništi gol bezveze. Sudije su veliki lopovi, skoro uvijek su potplaćeni – k'o da više – i zato ih napadamo više nego igrače”, kaže Ferida.

Kaže i da pamti mnoštvo situacija koje su bile na rubu incidenta, ali da nikada nisu zabilježeni navijački incidenti na tribinama. Jedini “belaji” nastaju na relaciji igrači-sudije.

Ferida govori da je naročito pogađa kada bh. reprezentacija izgubi. Pratila je i posljednje kvalifikacije u kojima naša reprezentacija nije uspila izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Komentarisala je i pretposljednju utakmicu kvalifikacija u Zenici, napominjući da su Belgijanci “bili jači”.

“A bogami se i naši slabo kreću. Moraju to puno bolje. Ja im savjetujem da ne idu previše za parama”, napominje.

Najdraži igrač joj je Džeko. Na terenu, kaže, prepoznaje sve i jednog bh. reprezentativca, ali zbog godina brzo zaboravlja njihova imena. Napominje i da kad je neka utakmica na televiziji, ostavlja sve serije i filmove i posvećuje se gledanju nogometa. Pored toga, i dalje pažljivo prati raspored utakmica NK Mladosti.

Za kraj dodaje da je pomalo tužna jer je nastupila zimska pauza pa neće moći pratiti svoj voljeni klub na tribinama, ali s nestrpljenjem očekuje proljeće i nove pobjede NK Mladosti iz Vrnograča.

Related posts