Žuti prsluci najavili velike proteste širom Francuske

“Žuti prsluci” vraćaju se u subotu na ulice, gdje nakon ljetne pauze najavljuju niz akcija i skupova u Parizu i u nekim većim francuskim gradovima.

Gotovo dvije godine nakon nastanka ovog pokreta, skupovi su najavljeni širom zemlje (Marseille, Toulouse, Lyon, Lille, Nantes, Nice, Bordeaux i Strasbourg) i u prijestolnici.

U Parizu će se demonstranti okupiti na Elizejskim poljanama, na Burzovnom trgu, Trgu Wagram i Trgu svetog Petra, pokraj Bazilike Svetog Srca na Montmartreu.

“S obzirom na mogućnost remećenja javnog reda”, načelnik pariške policije Didier Lallement zabranio je “bilo kakvo okupljanje pripadnika ‘Žutih prsluka’ u nekoliko dijelova Pariza (Elizejska poljana, Narodna skupština, Hotel ‘Matignon'…) od petka u 18:00 sati do subote u ponoć.

Ujedno je zabranio dva skupa koja su najavljena na Elizejskim poljanama.

Iz policijskog izvora se doznaje da se u Parizu očekuje 4.000 do 5.000 demonstranata, među kojima je 1.000 potencijalnih nasilnika.

Poziv na društvenim mrežama

Približno 2.300 ljudi je reklo da želi učestvovati na skupu na Elizejskim poljanama, a 7.000 je pokazalo zanimanje za skup, piše na Facebook stranici događaja.

Jerome Rodrigues, čelnik pokreta, pozvao je na društvenim mrežama na “potpun građanski neposluh”.

“Pozivam vas da toga dana ne pokazujete svoje lične karte, pa ni ako budete zbog toga morali ići u policijsku stanicu radi provjere identiteta i tamo provesti četiri sata”, dodao je.

“Žuti prsluci”, građanski pokret nastao 17. novembra 2018. godine, pokret je protiv elita koji se bori za pravedniji porezni i socijalni sistem.

Sada uzima novi zalet, nakon prve godine protesta, kada je zapalio Francusku, blokirajući ulice i sukobljavajući se s policijom.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts