Život pun boli: Prve kosti su joj pukle još u maminom trbuhu

Zoe Lush (6) slomila je gotovo svaku kost u svom tijelu te je gotovo umrla nakon što su joj kosti u vratu počele slabiti. Zoe ima rijetku bolest – kosti su joj toliko slabe i osjetljive da mogu “puknuti na vjetru”. Obično kihanje može rezultirati slomljenim rebrom, a pad može bit smrtonosan.

Prve kosti Zoe je slomila još dok je bila u majčinoj utrobi, ključnu kost slomila je tokom poroda, a do prvog rođendana slomila je preko 100 kostiju.

Što je osteogenesis imperfecta

Njezina majka Chelsea (27) zatrudnjela je sa 20 godina. Ljekari su joj savjetovali da ode na pobačaj jer su otkrili da ima osteogenesis imperfectu, nasljednu bolest vezivnog tkiva, koja se klinički očituje prijelomima kostiju, raznim deformacijama kostura te osteoporozom, koje nastaju kao posljedica osteoblasta da sintetiziraju dovoljno koštanog matriksa.

Bolest je vrlo rijetka i javlja se u slučaju 1:15.000 novorođenčadi. Moguća je prenatalna dijagnoza, ali ona zahvata kompleksan pristup s ciljem pripremanja roditelja na stanje njihova nerođenog djeteta te pripremanje za njegovu njegu i odgoj.

Ne postoji lijek za osteogenesis imperfectu, ali postoje raznorazni tretmani, koji olakšavaju život. Tretmani se temelje na jačanju mišićne snage i kontroliranju simptoma.

Kod teških oblika roditelji imaju mogućnost odluke o prekidu trudnoće iz medicinskih razloga. Chelsea i njezin suprug Curtis nisu poslušali savjete ljekara o abortusu.

– Ljekar je rekao da beba neće preživjeti porod, ali evo spremamo se za proslavu njezina sedmog rođendana – rekla je Zoeina majka Chelsea.

Briga za Zoe i tretiranje njezinih slomljenih kostiju postala je svakodnevnica za njezine roditelje Chelsea i Curtisa.

Željezne šipke u udovima

– Zoe je slomila kosti toliko puta da smo prestali brojati oko broja sto, prije njezina prvog rođendana jer je postalo besmisleno – rekao je Zoein otac Curtis, po struci kirurški tehnolog.

Zoe ide na fizikalne terapije zbog čega su njezini mišići snažniji, pa su počeli štititi kosti, što znači da su lomovi i frakture rjeđi nego što su prije bili. U njezine udove umetnute su željezne šipke, a u julu prošle godine imala je operaciju vrata kako bi joj se stabilizirala kičma. Nosi poseban željezni okovratnik, kojeg će joj ukloniti na kraju ovog mjeseca. Uprkos njezinom teškom životu, Zoe je kao i svako dijete vesela i uživa u životu. Voli peći kolače, voli crtati i igrati se sa svojim mlađim bratom Felixom (3).

– Zoe ne primjećuje nikakvu razliku među sobom i ostalom djecom, koja tu razliku primjećuju. Ona će se sprijateljiti sa svakim koga sretne. Nikad ne bih mijenjala odluku koju sam donijela kad su mi savjetovali da abortiram! Ona je moje i Curtisovo prvo dijete i volimo je. Nadam se da će Zoe imati iste mogućnosti kao i drugi te da će biti sretna – kaže Chelsea.

Njezinim roditeljima danas je puno lakše jer, kako kažu, može im reći boli li je nešto, treba li je lakše prihvatiti ili pomaknuti.

Related posts