Želite vidjeti manji broj na vagi: Evo šta će vam pomoći

Lan sadrži vitamine E i B, kalcij, kalij, cink, fosfor selen i magnezij. Najvažniji sastojak lana je fitokemikalija lignin za koju je dokazano da ima antioksidacijska svojstva.

Za lignane se smatra da imaju svojstvo prevencije karcinoma, te da mogu sniziti nivo glukoze i holesterola u krvi. Lignani su prehrambena vlakna koja pospješuju peristaltiku crijeva i skraćuju vrijeme prolaska hrane kroz gastrointestinalni sistem.

Laneno sjeme pokazalo se korisno i kod ublažavanja kožnih poremećaja poput psorijaze, akni i ekcema. U strukturi lanenog sjemena nalaze se topive i netopive tvari blagotvorne za opće zdravlje, za probavu, za čišćenje crijeva, ali i za održavanje idealne tjelesne težine.

Smatra se da lan ima više vlakana od bilo koje biljke. Upravo zbog ovakve strukture lan, odnosno sjeme lana posebno se preporučuju ljudima koji se žele na prirodan način riješiti viška kilograma. Lan smanjuje osjećaj gladi i daje osjećaj sitosti.

Najbolji načini upotrebe lana:

Ako želite skinuti višak kilograma potrebno je u ujutro uzimati jednu supenu kašiku mljevenog lanenog sjemena pomiješanu s 2 dcl nemasnog jogurta. Ovakav obrok dugo će vas držati sitima, i nećete imati osjećaj nadutosti.

Dvije supene kašike mljevenog lanenog sjemena možete dodati i u supu, varivo ili u prirodni voćni sok, jogurt ili kefir.

Još jedna od opcija je i da u 2 dcl kuhane vode ubacite osam do 10 grama mljevenog lana. Ostavite poklopljeno da odstoji pola sata pa procijedite. Najbolje je piti tri puta tokom dana. Ovako pripremljen napitak idealno je prirodno sredstvo za reguliranje rada crijeva, čišćenja probavnog trakta i normalizaciju stolice.

Izvor: Faktor

Related posts