Zdrava ishrana najbolja je preventivna mjera protiv karcinoma

Danas od karcinoma obolijeva dvoje od petero ljudi, s tendencijom daljnjeg rasta.

Danas od karcinoma obolijeva dvoje od petero ljudi, s tendencijom daljnjeg rasta, te se smatra da će ovo oboljenje prevazići kardiovaskularne bolesti koje se za sada nalaze na prvom mjestu prema broju oboljelih. 

Kao uzrok raka, pored genetike i imunobiološke slabosti, navodi se kumulativno djelovanje otrova na organizam. Više od 70 posto slučajeva povezano je s uvjetima života, a na prvom mjestu su promjene u načinu ishrane.

Inga Marković, nutricionistica, objašnjava za Avaz.ba kako hrana utječe na razvoj karcinoma.

– Nedostatak hranjivih materija razlog  je za više od 60 posto svih ženskih i 40 posto muških vrsta karcinoma. Era korištenja pesticida, gnojiva, antibiotika i genetski modificiranih kultura itekako je ugrozila zdravlje konzumenata, kao i hemijski napravljena i denaturirana hrana. Moderna ishrana stvara stanje hroničnog trovanja i usporava organe za eliminiranje otrova: crijeva, bubrege, jetru, pluća i kožu – rekla je Marković.

Zdrava ishrana zahtijeva veći unos kalija u odnosu na natrij, a u industrijski proizvedenim namirnicama taj odnos je obrnut. Ljudima je dnevno, naprimjer, potrebno samo od 600 do 700 miligrama natrija, a u jednom industrijskom obroku ima ga skoro 5.000 miligrama, što je tri puta više nego što su dnevne potrebe.

Prehrambene preventivne mjere

– Organska zdrava hrana i čista voda omogućila bi nam vrijedne hranjive sastojke, kao i čist krvotok, te bismo na taj način mogli da vršimo preventivne mjere protiv karcinoma. Ishrana bi trebala da se sastoji od 80 posto alkalnih namirnica: sirovog voća i povrća, voća s tvrdom ljuskom (badem, lješnik), sjemenki susama – istaknula je Marković. 

Napominje da u alkalno voće spadaju jabuke, kajsije, banane, ribizle, smokve, limun, breskve, ananas, maline, suho grožđe, dok u alkalno povrće spadaju kupus, brokoli, repa, karfiol, celer, kukuruz, krastavac, patlidžan, đumbir, paprika, špinat i krompir.

– Biljna vlakna iz integralnih žitarica, voća i povrća smanjuju rizik od nastanka karcinoma debelog crijeva i rektuma. Maslinovo ulje u sirovom obliku ima preventivan zaštitni efekt kod karcinoma dojke i neophodan je u ishrani, posebno kod žena u menopauzi – rekla je Marković.

Zelene namirnice posjeduju hlorofil, koji sadrži jake antimutacione faktore. Svježe cijeđeni sokovi, i to sok od crvene ribizle za detoksikaciju jetre, sok od kupusa štiti od karcinoma stomaka, debelog crijeva i rektuma. Zeleni čaj štiti organizam od utjecaja radijacije, bogat je antioksidansima i održava pH vrijednost krvi u ravnoteži. Promjena načina ishrane je najbolja preventivna mjera protiv bolesti budućnosti – istaknula je Marković.

Izvor: Avaz.ba

Related posts