Zbog obnove operacionih sala Kantonalne bolnice angažirano i Tužilaštvo USK-a

Umjesto da se krene u realizaciju druge faze izgradnje operacionih sala Kantonalne bolnice u Bihaću, epilog ove priče, čini se, tražiće se sudskim putem. Iako je trebala biti već završena, početak radova prve faze čeka se već dvije godine zbog sredstava koje je trebao, a nije, obezbijediti Grad Bihać. Direktor Kantonalne bolnice tvrdi da je slučaj već predat Tužilaštvu, ministar zdravstva smatra da je riječ o ličnim interesima pojedinaca,
dok stav gradonačelnika nismo dobili jer je, prema izjavi portparola, danas odsutan.

Projekat obnove tri od nekadašnje četiri operacione sale Kantonalne bolnice u Bihaću trebao se prema
ugovoru odvijati u dvije faze , gdje bi prva faza koštala 415.000, a druga milion maraka. Nosilac projekta prve faze obnove je Uprava grada Bihaća, koja je odredila izvođača i nadzor radova. Na računu Grada, za ovu svrhu, a prema izjavama čelnika, bilo je preko 460.000 KM. Od tada do danas prošlo je više od dvije godine i ništa od planiranog nije realizirano.

Vlada USK već je obezbijedila milion maraka za drugu fazu radova i ova sredstva nalaze se na računu
Kantonalne bolnice. Potpisan je i drugi ugovor s izvođačem radova, a da bi se s njima krenulo neophodno
je da Grad Bihać izvrši prvobitne obaveze.

Zašto nije došlo do realizacije prve faze obnove operacionih sala, kada su sredstva postojala, nismo uspjeli saznati jer je gradonačelnik Šuhret Fazlić, kako nam je kazano, danas bio odsutan. Podsjetimo, požar u Kantonalnoj bolnici buknuo je u noći, 25. na 26. juli 2013. godine, kada je stradala većina najznačajnijih odjela. Procjena štete vršena je na osnovu izgorenog, ali je veću štetu uzrokovao naknadni val kiša. Do sada je u obnovu bolnice utrošeno oko tri miliona maraka, a za njeno vraćanje u prvobitno stanje potrebno je mnogo više sredstva. Bez operacione sale bolnica je desetkovana, 300.000 građana USK nema kvalitetnu zdravstvenu uslugu te se, zbog neuslovnosti, za sofisticiranije zahvate šalju u stotinama kilometara udaljeno Sarajevo i Tuzlu.

/rtvusk.ba

Related posts