Zbog čega je čekala izgradnja bužimske zaobilaznice?

Posljednjih dana intenzivno se odvijaju radovi na dva kapitalna i ključna projekta na području općine Bužim, a to su izgradnja sportske dvorane i zaobilaznica.

Što se tiče izgradnje sportske dvorane, već odavno je svima jasno ko je, nakon 20 godina čekanja, konačno pokrenuo izgradnju tog projekta, obezbijedio i realizirao neophodne procedure i ugovore, izgradio prvu fazu, te pripremio financiranje završetka izgradnje ovog projekta sa TIKA-om (Turska agencija za razvoj i međunarodnu saradnju).

Kako je dvorana postala sala, pa opet dvorana?

Međutim, to nije spriječilo trenutne obnašaoce općinske vlasti da se fotografišu na objektu sportske dvorane u izgradnji, slavodobitno, kao da se svaki od njih iz petnih žila trudio da obezbijedi sredstva za što brži završetak ovog objekta. Ali, činjenica je da je doprinos pojedinaca iz ove mješovite ekipe sličnih interesa za objekat sportske dvorane ravan nuli.

Tako su u proteklom periodu neki od njih osporavali taj projekat, jedni glasali protiv finansijskih sredstava sa viših nivoa za izgradnju objekta, drugi govorili kako se ne gradi sportska dvorana nego školska sala, treći kriminalizirali kompletnu izgradnji, i tako dalje.

Menadžeri, stratezi i vizionari iza tastature i mikrofona, prihvatiše da je “školska sala” ipak “dvorana” i da će Bužimljani od nje ipak imati višestruke koristi. A hoće. Sigurno više od raznih “papirnih” arena od 7 i više miliona koje nam predstavljaše kao cilj i potrebu. Spremni su mijenjati svoje priče i stavove kad se treba fotografisati na gotovoj stvari, i kod građana kupiti političke poene “kiteći se tuđim perjem”. Ali, nisu građani ono za šta ih oni smatraju.

“Druže, ljudi bez m*** i časti, k'o hijene se mlate oko komada vlasti…” – Zabranjeno pušenje

Ulogu da u javnosti pokušaju stvoriti lažnu sliku o tome kako trenutna općinska vlast i načelnik imaju neke veze sa realiziranjem ovih projekata, ima i javni lokalni, uslovno rečeno, medij.

To je isti onaj „medij“ koji je do prije samo nekoliko mjeseci pisao kako je sve potrebno riješeno za nasatavak izgradnje ova dva ključna projekta za građane općine Bužim, i kako su tadašnje strukure vlasti obezbjedile nastavak izgradnje ovih i mnogih drugih projekata. Postavlja se logično pitanje, kad su bili profesionalni, objektivni i vjerodostojni, u to vrijeme ili sada?!

Ovih dana je upriličeno fotografisanje i na bužimskoj zaobilaznici, ispred kamera opet isti akteri, opet oni koji nemaju nikakve veze sa nastavkom radova na izgradnji II faze zaobilaznice. Zbog podsjećanja javosti, ali i navedenih, izgradnja II faze zaobilaznice u obimu u kojem se trenutno izvode radovi, od rješavanja imovinsko – pravnih poslova do obezbjeđivanja sredstava, završena je prije dolaska aktuelne općinske vlasti na funkciju.

Arhiva: Bivši načelnik, kantonalni premijer i direktor Direkcije za ceste USK na dionici bužimske zaobilaznice, 2016; Foto: Centar za kulturu, sport i informisanje

Sredstva su obezbijeđena planom Direkcije cesta USK-a za 2016. godinu. Trenutni radovi se odvijaju na osnovu ugovora koji su potpisani također u ranijem periodu, ali izvođač radova d.o.o. „Kov-grad“ iz Bužima nije tada realizirao dobijene ugovore.

Kako neki tvrde, tako se postupalo u cilju stvaranja „nezavisnog Bužima“. A, „nezavisni Bužim“ je, analizirajući aktuelna dešavanja i trenutnu vlast u prvih 100 dana, doveden u potpunu izolaciju u odnosu na one koji donose odluke, raspoređuju sredstva, otvaraju nova radna mjesta i slično.

Da bi u očima javnosti ublažili trenutnu izolaciju, na zadatku su sluganski „mediji“ (portal javne općinske ustanove?), ne bi li plasiranjem poluinformacija, informacija koje su već ranije objavili, pokušali prikriti bezidejnost, nedostatak vizije i vlastitih projekata općinske vlasti.

Nezavisno – vizionarska vlast za sad uspješno promoviše ranije završene projekte i popunjava vlastiti fotoalbum sjećanja, dok građani strpljivo čekaju prosvjetljenje i boljitak.

/Buziminfo.ba

Related posts