Zašto je još bitno da budemo prvi u svojoj grupi Lige nacija?

Osim toga što će naša reprezentacija imati finansijsku dobit od ovog takmičenja (svaki učesnik lige B UEFA Lige nacija će dobiti dva miliona KM), Liga nacija našoj reprezentaciji pruža dodatnu šansu da se plasira na Evropsko prvenstvo.

Sam koncept takmičenja jeste malo konfuzan, ali pokušat ćemo što jednostavnije da ga pojasnimo još jednom. Evropske reprezentacije su razvrstane u četiri grupe (po kvaliteti i rejtingu selekcija), unutar kojih se nalaze još četiri manje grupe od po tri ili četiri ekipe koje su otprilike približnog kvaliteta.

Svi pobjednici svojih grupa razigravat će za mjesto koje vodi na Evropsko prvenstvo, pa će tako sve grupe (A, B, C i D) dati po jednog učesnika smotre najboljih evropskih selekcija. Tako npr. ako BiH bude prva u svojoj grupi, igrat će polufinale i finale sa ostalim pobjednicima grupa iz Lige B i, u slučaju da bude uspješna, prvi put će zaigrati na EURU.

Postoji još jedan dobar razlog zbog kojeg je važno završiti na prvom mjestu ispred Austrije i Sjeverne Irske, pošto će BiH u tom slučaju biti smještena u drugi šešir pred žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Trenutno smo u trećem i time bismo napravili pomak i sebi osigurali vjerovatno nešto lakše protivnike u grupi.

UEFA je malo promijenila kriterij prilikom kreiranja jakosnih grupa za kvalifikacije, pa će tako sve selekcije koje budu prvoplasirane i drugoplasirane u grupama lige A (osam selekcija) te dvije najbolje trećeplasirane, bit će u prvom “šeširu” pred žrijeb kvalifikacija (10 selekcija).

Dvije najslabije trećeplasirane reprezentacije iz lige A, kao i pobjednici i drugoplasirani iz lige B (osam selekcija), naći će svoje mjesto u drugom šeširu, dok će treći šešir činiti četiri najslabije selekcije iz lige B (one koje osvoje posljednje, treće mjesto), pobjednici grupa iz lige C, te dvije najbolje drugoplasirane u grupama iz lige C.

Isti je princip i sa selekcijama koje će sačinjavati četvrti, peti i šesti šešir.

Žrijeb kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo na rasporedu je 2. decembra 2018. godine u Dublinu, a kvalifikacije će se igrati od marta do novembra 2019. godine.

Vrijedi napomenuti da će plasman na Evropsko prvenstvo izboriti po dvije najbolje ekipe iz svake grupe, tako da bi našoj reprezentaciji bilo od ogromnog značaja da u grupi ima samo jednu, a ne dvije ekipe koje su kvalitetnije na papiru.

sportsport.ba

Related posts