Zasjedala Vlada USK-a

Iza 850 odgovora na pitanja iz Upitnika EU, koji su kompletirani i prije roka, stoji ogroman rad i trud koordinatora koji su obavili ovaj posao. Vlada USK je na današnjoj redovnoj sjednici dala saglasnost na odgovore iz posljednih nekoliko poglavlja od kojih je onaj o političkim kriterijima i najobimniniji. Uz ovo, minstri su se očitovali i o o inicijativi i prijedlogu rješenja duga nastalog po osnovi neuplaćenih doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje nezaposlenih lica u periodu od 2002. do 2005. godine, koji je prema Vladi uputila Služba za zapošljavanje USK.

Nerealno visoki doprinosi za zdravstvenu zaštitu od 13 % od dijela tadašnje prosječne bruto plaće u F BiH, koje je Služba za zapošljavanje trebala osigurati za nezaposlena lica, stvorila su dug od skoro 19 miliona KM prema ZZZO USK. Dug koji je nastao u periodu od 2002-2005. sada je već značajno uvećan za iznos kamate. Vlada USK je Inicijativu o retroaktivnom smanjenju stope za obračun doprinosa, koju su uputili iz Službe za zapošljavanje, vratila uz objašnjenje da je neprovediva. Ipak kako bi se pokušalo iznad rješenje, prihvaćen je prijedlog ministra finasija Saliha Dedića da se prema Federalnim ministarstvu finansija ide s zahtjevom za obnovu cijelog postupka. Ovaj zakon inače daje vremensko ograničenje roka od 10 godina za postizanje dogovora, a njegovom izmjenom u Vladi se nadaju nagodbi i vraćanju glavnice i otpisu kamata.

Sličnom modelu nadaju se i u Ministarstvu pravde kada su u pitanju troškovi koji su nastali po izvršenju mjera pritvora. Federalnom ministarstvu pravde tako se duguje oko milion maraka za period 2001-2003., te od 2014-2016. godine, dok su kamate ovaj dug udvostručile. Ministri u Vladi USK danas su imenovali i radnu grupu koja bi se konačno trebala pozabaviti stanjem u kojem se nalazi Agencija za privatizaciju USK. lako su zaključci skupštinskih poslanika bili da se ova agencija ili pripoji nekom od ministarstva potpuno transformira, to je neizvodivo zbog federalnih zakonskih propisa. U Vladi se nadaju da bi nakon dobivanja kompletne informacije o stvarnom stanju u ovoj ustanovi mogli i pronaći rješenja da se ona stavi u svoju pravu funkciju.- piše rtvusk.

Related posts