Zapovjednik Granične policije ide u zatvor zbog krađe točkova sa službenog vozila

Sud Bosne i Hercegovine osudio je bivšeg zapovjednika Jedinice Granične policije BiH Hum Emira Dudu (43) na šest mjeseci zatvora zbog pronevjere u službi, potvrđeno je iz ove pravosudne institucije.

Točkove sa službenog vozila montirao na svoje Točkove sa službenog vozila montirao na svoje
Dudo je proglašen krivim jer je, krajem prošle godine, u jednom autoservisu u Foči, iskoristivši svoj položaj zapovjednika u Graničnoj policiji, dovezao službeno vozilo Golf 7, te naredio radnicima da sa njega skinu nove gume sa felgama i namontiraju ih na njegovog Golfa 6.

Nakon toga je naredio uposlenicima servisa da na službeno vozilo namontiraju stare gume sa felgama sa njegovog automobila.

Osim zatvorske kazne, izrečena mu je i mjera zabrane vršenja poziva u trajanju od dvije godine od pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere sigurnosti.

Sud je Dudi izrekao i mjeru sigurnosti oduzimanja predmeta pribavljenih krivičnim djelom, odnosno točkova ukradenih sa službenog vozila.

Osim toga, Dudo je obavezan i da nadoknadi troškove krivičnog postupka u iznosu od ukupno 400 KM. Ovaj iznos dužan je uplatiti u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Related posts