Zagreb: Skinute ploče s natpisom Trg maršala Tita

Nakon odluke Gradske skupštine Zagreba, danas su skinute ploče s natpisom „Trg maršala Tita“ i postavljene nove na kojima piše „Trg Republike Hrvatske“, javlja Anadolu Agency (AA).

Zamjena ploča od strane komunalnih radnika na trgu oko zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) prošla je bez ikakvih incidenata ili protesta.

Gradska skupština 1. septembra odlučila je većinom glasova da se trg na kojem se nalaze HNK, Muzička akademija i zgrada Univerziteta u Zagrebu te Pravni fakultet preimenuje u Trg Republike Hrvatske.

Zamijenjeno je ukupno sedam ploča koje su označavale ovaj trg. Stare ploče sa Titovim imenom će, prema najavi zastupnika u Gradskoj skupštini i inicijatora ovog preimenovanja Zlatka Hasanbegovića, mjesto pronaći u Muzeju grada Zagreba ili u Hrvatskom povijesnom muzeju.

Gradonačelnik Milan Bandić je u kampanji za lokalne izbore najavljivao kako će ova odluka biti na građanima koji će o tome odlučiti referendumom, no zbog koalicije sa listom čiji su nositelji Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, ime trga promijenjeno je na prijedlog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova većinom ruku u Gradskoj skupštini.

Trg maršala Tita dobio je ime 1946. godine, a svega godinu dana prije toga, od 1945. do 1946. nosio je ime Kazališni trg, koji je od 1927. do 1941. nosio ime Trg kralja Aleksandra I.

Related posts