Zabrana pušenja na javnim mjestima u BiH uskoro stupa na snagu

Potpuna zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima na području Federacije BiH trebala bi stupiti na snagu u ovoj godini.

Kazala je to za Faktor prof. dr. Aida Ramić-Čatak, federalni kordinator za kontrolu duhana i pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, pojašnjavajući kako je Prednacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, prošle godine poslat kantonima na izjašnjavanje.

– Mislim da je ta faza još u novembru završena. Sada je na potezu federalno ministarstvo zdravlja. U međuvremenu je nastupilo zatišje. Dobili smo veliki posao koji se tiče Upitnika Evropske unije. Određeni su nam rokovi u kojima trebamo odgovoriti na pitanja iz oblasti zdravstva. Ono što je važno naglasiti, jeste to da je kontrola duhana značajan dio Poglavlja 28. koji se odnose na zaštitu zdravlja potrošača. Pitanja se tiču usklađenosti naših zakona sa Okvirnom konvencijom Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana, do direktiva. To mi daje nadu da će se započeti proces u prošloj godini okončati, jer u Upitniku nas upravo pitaju ono što smo predvidjeli kao promjenu u novom Prednacrtu zakona – pojašanjava Ramić-Čatak.

Novi zakon propisuje velike kazne

Najveća novina u zakonu je uvođenje kompletne zabrane pušenja u zatvorenim javnim prostorima. BiH to nikada nije imala. Do sada su sve forme zakona, prema riječima naše sagovornice (Zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina iz 1998. godine, te dvije izmjene i dopune koje su kasnije usvojene) podrazumijevale zabranu pušenja u javnim prostorima, ali je postojao član izuzeća po kojem je bilo moguće oformiti pušačku prostoriju.

– To se nakaradno provodilo, zakon je zastario, ali smo imali i niske prekršajne kazne. Ne mogu reći kako inspekcija nije radila svoj posao, ali niko od nas nikad nije čuo da se neka takva prijava procesuirala. Nije mi poznato da je neko vidio ili pročitao da je naplaćena kazna nekom ugostiteljskom objektu ili šoping centru zbog kršenja te zabrane. Novi zakon propisuje ogromne kazne, od nekoliko stotina maraka za fizička, do nekoliko hiljada maraka za pravna lica – naglašava Ramić-Čatak.

Novi zakon po prvi put sadržavat će i član o odnosima državnih organa i javnog sektora sa duhanskom industrijom koji, kaže Ramić-Čatak, moraju biti jasni i transparentni i u skladu sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana.

– To znači da duhanska industrija, kao svaka druga, treba poštovati zakon. Imaju pravo uputiti zahtjev za pismenu dostavu informacija, ali zakonom će se jasno utvrditi kakvi odnosi ne mogu biti između nas kao nosioca javnih funkcija i duhanske industrije kao profitabilnog faktora. Ništa novo nismo stavili u zakon što nemaju druge zemlje koje su u Evropskoj uniji to odavno uvele. Duhanska industrija će se tretirati kao i svaka druga, s njima nema nikakvih kontakata, jer to zakon zabranjuje. Mi se bavimo problemima zdravlja, oni proizvodnjom određenog proizvoda, koji se ne može ukinuti. Nijedan zakon ne tretira zabranu cigareta. One će se proizvoditi, ali u skladu sa propisima zemlje u kojoj se proizvode. To znači da će duhanska industrija morati poštovati odredbe dizajna izgleda cigareta, regularni protok prometa i prodaje, poštovanje zabrane prodaje cigareta mlađima od 18 godina sa zabranom reklamiranja na mjestima prodaje – ističe Ramić-Čatak.

Stati u kraj slobodnoj distribuciji cigareta

Stručnjaci ističu kako će se stati u kraj i slobodnoj distribuciji cigareta. Primjera radi, prethodnih godina posjetiocima tržnih centara često su nuđeni besplatni primjerci cigareta.

– Novim zakonom bit će zabranjena svaka promocija, reklamiranje i sponzorstvo. Mi smo u BiH proteklih godina bili svjedoci svega. Ovdje ne samo da su to radili domaći proizvođači, nego i oni iz susjedstva. Sve što je u Hrvatskoj zakonom zabranjeno, TDR (vodeći regionalni proizvođač cigareta) provodio je u BiH. Primjera radi, kao sponzori Sarajevo Film Festival – napominje Ramić-Čatak.

/faktor.ba

Related posts