Za večeras najavljene obilnije snježne padavine za područje USK-a

Nakon što su u prethodnih nekoliko dana u vedem dijelu Bosne i Hercegovine zabilježene sibirske temperature, jutrošnje su nalikovale više onim proljetnim. Bihać je tako jutros u 7 sati bio najtopliji u BiH sa 11 stepeni.

U meteorološkoj stanici u Bihaću u toku nodi su mjerili udare vjetra blizu 70 km/h, kaže dežurni Fikret Bečić. Bihać je, podsjeća, upravo zbog svog geografskog položaja karakterističan po jakim udarima vjetra i to najčešde južnog i jugozapadnog smjera, ali i naglim promjenama vremena.

Za današnji, ali sutrašnji dan Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje, zbog oblinijih padavina i olujnih udara vjetra, a posebno se ovaj alarm odnosni na područje Unsko-sanskog kantona. Inače, crveni meteo-alarm označava vrlo opasno vrijeme, te se mogu očekivati opasne pojave takvog inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po sigurnost ljudi i životinja.

Snijeg se očekuje u nodi s petka na subotu. Očekivana visina novog snježnog pokrivača od 2 do 10, lokalno do 15 cm, na planinama od 10 do 20, lokalno do 30 cm. – piše rtvusk.

Related posts