Za obnovu skakaonica na Igmanu potrebno je više od milion KM i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa

Iako su i Općina Hadžići i preduzeće ZOI'84 imali puno planova za planinu Igman, konkretno za nove skakaonice ili barem obnovu starih, na ovoj planini ništa se nije promijenilo, a prema onome što nam je rečeno u ZOI-ju, neće se uskoro ni promijeniti, jer još uvijek nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Osim toga, za obnovu je potrebno više od milion KM.

Ističu da su imovinsko-pravni odnosi između preduzeća ZOI'84 i Općine Ilidža u nadležnosti osnivača, odnosno Skupštine Kantona Sarajevo.

Još 2016. godine ZOI'84 je tvrdio da su stručnjaci iz Slovenije dolazili na Malo polje te da su zainteresovani za obnovu skakaonica, koja bi trebala početi ukoliko bude održan EYOF, ali ništa od toga nije realizovano. Doduše, EYOF će se desiti u našoj zemlji, pitanje je samo kada, jer je, podsjećamo, trebao biti održan prošle godine, ali s obzirom na to da nije bilo uslova za njegovo održavanje, odgođen je za 2019. godinu.

“Tačno je da su brojni sportski radnici posjetili ovu lokaciju i pokazali interesovanje i želju da pomognu kako bi se rekonstruisale skakonice, ali do toga još nije došlo i do realizacije ne može doći dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi između ZOI-ja i Općine Ilidža”, kazala nam je Amra Kaljić iz preduzeća ZOI'84.

Prema procjenama, za rekonstrukciju je potrebno blizu 1.200.000 KM. Znatno manje bi koštala izgradnja nove skakaonice s plastičnom podlogom, što je prije tri godine planirala Općina Hadžići. Skakonica je trebala biti završena također 2015. godine, ali ni to se nije desilo.

Problem je u tome što je, kako je tada rečeno iz općine, ZOI'84 trebao uraditi projektnu dokumentaciju i odrediti lokaciju za gradnju skakaonice, ali ni to se nikada nije desilo. Iz ove općine su nam kazali da su i dalje zainteresovani za gradnju skakaonice, ali da ZOI'84 nije pokazao interesovanje za saradnju.

Prema prvim procjenama, za izgradnju 25-metarske skakaonice s plastičnom podlogom, na kojoj bi se moglo trenirati i takmičiti tokom cijele godine, trebalo bi između 50.000 i 60.000 konvertibilnih maraka.

Zbog čega se na Igmanu ništa nije promijenilo ni više od 20 godina nakon rata pitali smo i u Ministarstvu privrede KS, koje je nadležno u ovom slučaju, ali odgovor, uprkos svakodnevnim nastojanjima, nismo dobili ni nakon 20 dana čekanja.

klix.ba

Related posts