Vratio se u Žepče i pokrenuo biznis: Garantujem zaradu od 6.000 eura po hektaru

Žepče bi uskoro mogao postati grad sa najvećom vinarijom u regiji, sve to zahvaljujući preduzetniku Vinku Zovku, koji se u svoje rodno mjesto vratio iz Italije. Zamišljeni poduhvat ne naziva poslom već misijom. Vinarija se zove “Povratak”, javlja Radio Slobodna Evropa.

“Povratak je ono o čemu mi svi ovdje zavisimo”, kaže Zovko koji je zbog posla 1984. godine otišao u Italiju gdje danas ima firmu od 40-ak zaposlenih.

Takav pogon za proizvodnju dijelova za postrojenja koja se koriste u prehrambenoj industriji i vinarijama 1998. godine osnovao je u Orahovici, naselju u kojem je rođen i koje se nalazi pored puta Žepče – Zavidovići.

Tu je zaposleno oko 30 radnika. Začetak vinogradarstva u Žepču Zovko ne naziva poslom, nego misijom. Osnovana je i zadruga, a zadrugari moraju poštovati stroga pravila struke. Među zadrugarima je i agronom Josip Šumić.

“Imamo posađeno 13 hektara vinove loze na više lokaliteta, a ove godine sadimo još 14 hektara novih nasada”, kaže Šumić.

Zovko kaže da je u narednih 10-ak godina cilj da u vinogradarsku zadrugu bude umreženo 700 porodica.

“Ekonomska dobit koju vinova loza može donijeti porodici garantuje vinarija, a i ja sam svojom imovinom. Garantujem 6.000 eura dobiti po hektaru. Ukoliko imaju dva hektara to je 12.000, eura ili 1.000 eura mjesečno, od koje četveročlana porodica može živjeti”, kaže Zovko.

Opširnije o svemu pogledajte u video prilogu Radio Slobodne Evrope:

Related posts