Vlasti zabranjuju nazivanje nacističkih logora "poljskim", čeka se potpis predsjednika

Poljski Senat je usvojio kontroverzni prijedlog zakona kojim je protivzakonito optuživati Poljake za saučesništvo u nacističkom Holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, prenijeli su poljski mediji.
Novi zakonom nacističke logore u Poljskoj je zabranjeno nazivati “poljskim”, a kazna za kršenje ovog zakona je zatvorska u trajanju od tri godine.

Zakon je usvojio gornji dom parlamenta sa 57 glasova “za”, dok su protiv usvajanja zakona glasala 23 poslanika. Prije nego što stupi na snagu, zakon mora potpisati predsjednik Poljske Andržej Duda.

Prijedlog zakona je narušio dobre odnose Poljske sa Izraelom, koji je optužio vlasti u Varšavi da pokušavaju da promijene historiju. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u nedjelju, 28. januara, pozvao na odbacivanje prijedloga zakona.

“Žestoko se protivim usvajanju takvog zakona. Ne može se promijeniti historija i ne može se negirati Holokaust”, izjavio je Netanjahu.

Poljski predsjednik je na izjave izraelskog premijera odgovorio da se Varšava ne može povući i da Poljska ima pravo “da brani historijsku istinu”.

Portparol State Departmenta pozvala je juče vlasti u Varšavi da još jednom razmisle o prijedlogu zakona i izjavila da Washington brine to da bi takav zakon ugrozio slobodu govora u državi i prouzrokovao dalju podjelu u politici.

Poljska Vlada je saopštila da cilj zakona nije ograničavanje slobode istraživanja i raspravljanja o Holokaustu, već da se zaštiti ime države u inostranstvu, prenosi Bi-Bi-Si.

Zamjenik poljskog ministra pravde je izjavio da je reakcija Izraela “dokaz koliko je usvajanje ovakvog zakona neophodno”.

U Poljskoj se već dugo protive upotrebi izraza kao što je “poljski logori smrti”, koji navode na pomisao da Poljska, na neki način, dijeli odgovornost za ono što se desilo u logorima poput Aušvic.

Related posts