Vlada RS-a danas zasjeda u Srebrenici: Dodik ponovo najavio priču o "mirnom razlazu"

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković najavio je kako će predstavnici vlade danas održati redovno zasjedanje u Srebrenici.

Iako je prvobitno sjednica trebala biti održana u Bratuncu, u dogovoru političkih struktura u RS-u ona će ipak biti održana u zgradi Općine Srebrenica i to na dan kada će se u Generalnoj skupštini UN-a razmatrati usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Prema dnevnom redu, na sjednici bi se trebale naći ukupno 22. tačke od kojih će se neke odnositi upravo na područje Srebrenice te realizaciju projekata kao što je osnivanje specijalne bolnice “Guber” Srebrenica.

Svakako, dnevni red sjednice otišao je u potpuno drugi plan prvenstveno zbog izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je nakon jučerašnjeg ročišta u Sudu BiH održao konferenciju za medije s koje je poručio kako će u Srebrenici sa sjednice poslati poruku o “mirnom razlazu”.

“Da li će to sve biti ubrzano ili u neko dogledno vrijeme to je stvar procesa. Mi biramo mirni razlaz i to ćemo predložiti sutra sa sjednice Vlade u Srebrenici. Predložit ćemo to federalnoj strani”, izjavio je jučer Dodik.

Također, predstavnici Vlade RS-a su uputili pismo i Memorijalnom centru Srebrenica sa zahtjevom za posjetu, ali su dobili “odbijenicu”.

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić odgovorio je Vladi RS-a te je saopćio kako Centar ne može osigurati uslove za ovu posjetu imajući u vidu stavove i politiku Vlade RS-a kada je riječ o genocidu.

“Ako predsjednik i predstavnici Vlade RS insistiraju da odaju počast žrtvama iz perioda 1992 – 1995. godine, mogu to učiniti na putu do Srebrenice, pa tako konkretno u Srebrenici mogu položiti cvijeće na školskom igralištu ispred osnovne škole gdje je u aprilu 1993. godine usljed artiljerijskog napada VRS ubijeno 74 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja, a više od 100 njih ranjeno. Ukoliko to već ne žele uraditi u Srebrenici, Vlada RS može stati i položiti cvijeće ispred magacina Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje su pripadnici specijalne brigade policije MUP-a RS ubili više od 1.300 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica. Ako su pak nestrpljivi i žele to uraditi što prije, mogu u Vlasenici skrenuti u Sušicu gdje je više od 8.000 ljudi prošlo kroz logor pod nadzorom civilnih i vojnih vlasti RS”, naveo je Suljagić.

Izvor: Klix.ba

Related posts