Vila jednog od najmoćnijih ljudi u SFRJ danas je kuća strave

Vila u ekskluzivnoj beogradskoj četvrti Senjak košta 3,7 miliona eura. Osim što sama zgrada ima oko 40 kvadrata, vili pripada i 40 hektara zemljišta. Nekada je bila vlasništvo Aleksandra Rankovića – Leke, bivšeg šefa zloglasne OZNA-e, Odjeljenja za zaštitu naroda, a kasnije i Udbe.

Prije nego je na Brijunskom plenumu 1966. godine smijenjen, bio je narodni heroj i osoba od najvećeg povjerenja Josipa Broza Tita.

Uostalom, Ranković je bio i Titov vjenčani kum, ali je nakon sudbonosnog plenuma proglašen simbolom velikosrpskog nacionalizma.

Ostatak života proveo je između Beograda i Dubrovnika gdje i danas stoje vile koje je on nekad koristio. Onu beogradsku, tamošnje vlasti već godinama pokušavaju prodati na raznim konkursima i aukcijama, ali kao da je ukleta i niko je ne želi kupiti.

U ljeto 2013. godine je Rankovićeva vila u ulici Andre Nikolića procijenjena na nešto više od 4,5 milion eura.

“Kuća je imala prostrano i lijepo dvorište u kojem smo provodili divne trenutke. U prilično zapušteno smo se i uselili i bilo je teško je zagrijati. Mi smo je održavali koliko smo mogli, ali danas je to ruševina”, ispričao je u to vrijeme Slobodan Ranković, Lekin sin.

Aleksandar je umro davne 1983. godine, a iza njega su u toj vili ostali sinovi Milivoje i Slobodan te supruga Slavka.

Godinama su pokušavali otkupiti kuću, ali pred sami kraj prošlog milenija, 1999. godine je porodica izbačena iz vile.

Uslijedilo je čitavo desetljeće zapuštanja i promjena vlasništva. Početkom 2000. vila je postala vlasništvo Srpskog olimpijskog odbora, a prešla je u gradsko vlasništvo 2012. godine.

Related posts