Viječnićka inicijativa Šušnjar Adisa: Traži da Grad Bihać subvencira kupovinu prve stambene jedinice mladim bračnim parovima u iznosu do 10.000 KM

U skladu s članom 93. Stav 1. Poslovnika Gradskog vijeća podnosim inicijativu da Grad Bihać subvencira kupovinu prve stambene jedinice mladim bračnim parovima u iznosu do 10.000 KM.

Povodom sve veće depopulacije ili smanjivanja broja stanovnika Bosne i Hercegovine želim upozoriti na posljedice takvog stanja, te izraziti negodovanje zbog nepostojanja jasne demografske politike kako na državnom, tako i na kantonalnom nivou.

Više nego alarmantan je podatak da je u 2014-oj godini broj živorođenih 29247 a broj umrlih osoba daleko premašuje taj broj, te iznosi 34824.

Matematika je ovdje vrlo jasna i to u negativnom smislu po stanovništvo Bosne i Hercegovine, pa nam je prirodni priraštaj negativan te iznosi – 5577, što bi u prijevodu značilo da naša domovina svake godine ostaje u prosjeku bez 5000 ili 6000 stanovnika.

Ovdje nisu uzete u obzir brojke koje se odnose na emigraciju stanovništva Bosne i Hercegovine koja iz dana u dan postaje sve veća.
Ako bi se ovim negativnim brojkama dodali još i broj građana koji emigrira, odnosno iseli se iz Bosne i Hercegovine tokom godine došli bi smo sigurno do brojke 10000 stanovnika koje Bosna i Hercegovina gubi tokom godine.

Potrebno je naglasiti posljedice vođenja ovakve poražavajuće politike, koje se ogledaju u slijedećem;

– gubitak radno sposobnog stanovništva,
– smanjenje fertilnog kontigenta (žena koje su sposobne za rađanje) čime se ovaj problem dodatno produbljuje i nastavlja s progresivnim rastom,
– fenomen „brain-drain“ ili fenomen odljeva mozgova koji predstavlja specifičan oblik migracije stanovništva koji se odnosi na odlazak visokoobrazovanih stručnjaka, znanstvenika i intelektualaca neke zemlje.
– zbog sve nižih stopa nataliteta i smanjenja broja djece u školskim klupama i predškolskim ustanovama, pojedine škole i vrtići će već u narednih nekoliko godina biti primorane da obustave svoj rad, što će opet dovesti do toga da će se mnogi naći na birou rada, te postati socijalni slučajevi.

U Bosni i Hercegovini je vidljivo da su političke elite taj problem prepustile da se riješi „sam od sebe“, te da ne postoji jasna strategija razvoja demografske slike društva.
Smatram da je nužno da se stimulišu mladi bračni parovi, koji po prvi put kupuju stambenu nekretninu, kako bi riješili svoje stambeno pitanje.
Iz gore navedenih razloga tražim da se u budžetu planiraju sredstva u iznosu do 200 000 KM, kako bi se mladim ljudima koji po prvi puta kupuju stambenu jedinicu ista sufinansirala u iznosu do 10.000 KM.

Ovim činom bi smo Bihać svakako učinili atraktivnim mjestom za život mladih bračnih parova, što bi omogućilo prosperitet i razvoj demografske slike u Gradu Bihaću.

Related posts