(VIDEO) Izetbegović: Blokada parlamenta je kažnjiva po Krivičnom zakonu BiH

Teret migrantske krize treba raspodijeliti na cijelu BiH, a ne samo na USK i općine sa bošnjačkom većinom, kazao je predsjednik SDA

Naredni sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH održat će se 28. oktobra u Mostaru, najavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, nakon današnje sjednice Predsjedništva ove stranke. Prema njegovim riječima, HDZ BiH, kao domaćin sastanka, će predložiti agendu, ali se očekuje da će jedno od pitanja svakakao biti formiranje vlasti u FBiH.

Izetbegović je naglasio kako SDA očekuje da HDZ BiH prestane sa blokadom formiranja vlasti na nivou FBiH.

– Što se tiče prijedloga izmjena Izbornog zakona, koje najavljuju, očekujemo da tekst tih izmjena ne bude u koliziji sa presudama Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci” i drugim presudama – kazao je Izetbegović.

Što se tiče formiranja vlasti na nivou BiH, kazao je da su u Predsjedništvu održani razgovori između SDA i SNSD-a, ali da pomaka nema.

– Predsjedništvo SDA je pozvalo da se što prije formiraju komisije u Parlamentarnoj skupštini BiH i da se deblokira rad državnog Parlamenta. Ovakvo djelovanje je antidejtonsko, protivustavno i protivzakonito, kažnjivo po članu 220. Krivičnog zakona BiH. Na to smo upozorili na Predsjedništvu SDA – naglasio je Izetbegović.

U svojoj izjavi nakon sastanka rukovodstva Stranke osvrnuo se i na migrantsku krizu, kazavši kako se ona može pretvoriti u humanitarnu katastrofu, kada prestanu topli dani. Posebno je potcrtao da se teret migrantske krize treba raspodijeliti na cijelu BiH podjednako, a ne samo da na Unsko-sanski kanton, odnosno općine sa bošnjačkom većinom.

Izetbegović je prokomentarisao i nemogućnosti postizanja koncenzusa u Vijeću za evropske poslove o početku pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

– To šalje jednu lošu i deprimirajuću poruku. Stalno su im “puna usta” kako treba završiti proširenje. Međutim, kada dvije zemlje naprave značajne iskorake i ispune sve ono što se od njih tražilo, tada dobijemo ovo, da ne mogu postići koncenzus u Vijeću za evropske poslove – kazao je Izetbegović.

Obraćanje Bakira Izetbegovića nakon sjednice Predsjedništva SDA

Gepostet von Oslobodjenje am Freitag, 18. Oktober 2019

Related posts