Veliki priliv građana zbog praznika nova opasnost od virusa

U protekla 24 sata u FBiH testirana su 632 uzorka, a koronavirus je potvrđen kod dvije osobe iz Zeničko-dobojskog kantona.

Do sada su u većem bh. entitetu ukupno testirana 33.273 slučaja, od čega je registrovano 1.013 pozitivnih osoba na koronavirus.

Ove podatke na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare iznio je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Trenutno je u FBiH hospitalizirano 17 osoba, nijedna nije na respiratoru. Aktivnih slučajeva koronavirusa je 95, a broj oporavljenih je 881.

– U ovom trenutku što se tiče FBiH situacija je stabilna – kazao je Čerkez.

Navodi da je obavezna mjera samoizolacije prilikom ulaska građana Bih donio Štab CZ nakon što je to uradila RS.

– Krizni štab Federalnog ministasrtva zdravstva nije predložio ovu mjeru u ovom trenutku. Mišljenja smo da je takva mjera trebala sačekati kraj mjeseca, imajući u vidu da mi predlažemo ukidanje mjera svako 15 dana nakon epidemiološke analize – ističe Čerkez.

S obzirom da se zbog nadolazećih praznika očekuje veliki priliv građana u BiH, Čerkez naglašava da se neće moći kontrolisati situacija, što predstavlja poseban epidemiološki rizik.

– To predstavlja veliku mogućnost unosa ponovne zaraze u BiH. Mi razumijemo sve naše sugrađane i podržavamo njihovu želju da ove praznike provedu sa svojim najbližim, ali vas molimo da se svi pridržavamo mjera zaštite – apelovao je Čerkez.

Jako smo daleko od trenutka proglašenja kraja pandemije koronavirusa, jasan je Čerkez, te dodaje da će se to dogoditi onda kada WHO proglasi da više nema nikakvih opasnosti za javno zdravlje stanovnika.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts