Velika Kladuša: Šest političkih subjekata pred dogovorom oko većine u Vijeću

Četrdeset dana nakon održanih izbora, uveliko se vode pregovori oko uspostave predstavničke vlasti u Velikoj Kladuši. Prema informacijama sa kojima raspolažemo, prije dva dana održan je posljednji u nizu sastanaka predstavnika svih političkih subjekata (osim Laburističke stranke) koji će imati vijećnike u novom sazivu Općinskog vijeća.
Predstavnici stranaka su se dogovorili oko raspodjela funkcija predsjedavajućeg i njegovog zamjenika, kao i oko održavanja konstituirajuće sjednice koja bi se trebala održati u utorak 28. decembra. Prije sjednice Vijeća, predstavnici stranaka (SDA, SDP-KSPP, DNZ,NIP, NS i A-SDA), trebali bi održati posljednji sastanak na kojem bi biti potpisan i zajednički dokument o principima budućeg djelovanja i saradnje u OV. U novom sazivu Vijeća Laburistička stranka imaće 12 vijećnika, a ostalih šest političkih subjekata biće zastupljeni sa 16 vijećnika.

Ukoliko ostane ovakav odnos političkih snaga u budućem Vijeću, sasvim je izvjesno da načelnik Abdić neće imati podršku Općinskog vijeća, što bi u perspektivi moglo imati dosta konfrontirajućih situacija između izvršne i predstavničke vlasti. U narednom periodu biće zanimljivo pratiti poteze oko uspostave upravljačkih struktura javnih preduzeća i ustanova kojima je Općina osnivač. To se pogotovo odnosi na Komunalije, javnom preduzeću kojem su proteklih godina dodijeljena velika sredstva iz općinskog budžeta. Trenutna situacija u ovom kolektivu je daleko od normalne, jer već nekoliko mjeseci radnicima kasne plate, što izaziva i sve češća nezadovoljstva zaposlenih.

Izvor: krajina.ba

Related posts