Velika Kladuša: Kamene kugle vijekovima podstiču maštu naroda

Brojne neobične kamene kugle, gotovo savršenog oblika, mogu se naći na širem lokalitetu velikokladuškog sela Zborište, na obroncima planine Grljevac.

Članovi lokalnog planinarskog društva smatraju da bi one mogle postati zanimljiva turistička atrakcija ovih prostora, tako da su u posljednjih nekoliko mjeseci poduzeli aktivnosti oko uređenja lokaliteta na kojima se nalaze.

Šefik Sadiković, predsjednik ovog društva, kaže da su kugle različite veličine, a da najveći primjerci imaju i po nekoliko stotina kilograma.

“Najveća se nalazi u koritu jednog potoka i otkrivena je tokom obilnih padavina prije dvije godine, kada je bujica odnijela velike naslage zemlje pod kojom je bila skrivena”, kaže Sadiković.

Dodao je da su i ostale kugle bile zatrpane velikim nanosima, zbog čega su se mogli vidjeti samo njihovi dijelovi.

“Na više lokaliteta uklonili smo zemlju i vidjeli da se radi o zaista impozantnim predmetima”,kaže Sadiković.

Prema njegovim riječima, najveća pronađena kugla ima obim sedam metara, a uvjeren je kako se ispod površine zemlje krije još mnogo ovakvih artefakata.

Sadiković kaže da su u prošlosti kugle manje težine mještani donosili kućama, pa čak i ugrađivali u stambene i druge objekte.

Površina kugli je glatka i savršeno ispolirana, te je mnogima teško pretpostaviti da bi one mogle biti djelo ljudi koji su raspolagali primitivnim oruđima.

Lokalitet gdje su pronađene kamene kugle obišli su geolozi Šefket Goletić i Senad Karajić, koji tvrde da nema sumnje da se radi o djelima prirode.

Smatraju da su nastale prije više od 30 miliona godina, tokom jurskog perioda.

“Poznato je da su ovi prostori bili prekriveni Panonskim morem, koje se povuklo prije, otprilike, sedam miliona godina. Kugle su nastale duboko ispod površine mora i to djelovanjem vulkana koji je izbacivao lavu. Ona se hladila u vodi i vremenom oblikovala u pravilne lopte”, kaže Goletić.

Ovakve kamene kugle se mogu pronaći i u nekim drugim dijelovima Unskosanskog kantona, a najmnogobrojnije su u okolini Starog Majdana, kod Sanskog Mosta.

U Bosni i Hercegovini najpoznatije nalazište ovih artefakata nalazi se u okolini Zavidovića, pišu Nezavisne.

Legende

Misteriozne kamene kugle vijekovima podstiču maštu naroda ovog kraja, pa o njima postoje mnogobrojne legende, priče i predanja.

Zmajeva jaja

Prema jednoj, kugle su u stvari jaja drevnog zmaja i po narodnom sujevjerju ne bi ih trebalo uznemiravati. neki mještani su, iz znatiželje, čak i razbijali kugle, te su ustanovili da je i njihova unutrašnjost od kamena.

Meteoriti

Postoje teorije po kojima se radi o meteoritima koji su nekada davno pali na Zemlju ili su djelo neke drevne i nepoznate civilizacije.

/nezavisne.com

Related posts