CIA konačno otkrila: Zadnje riječi Sadama Huseina bile su mračno predskazanje koje ledi krv u žilama

Agent CIA koji je prvi ispitivao Sadama Huseina otkriva šokantne detalje o palom iračkom diktatoru, ali i njegovo zlokobno upozorenje Amerikancima.

Potpuno izgubljeni Sadam Husein je godinama prije američke okupacije Iraka bio odsječen od vlasti. Kako piše Daily Mail, bio je “zauzet pisanjem romana” i nije ga zanimalo šta rade generali i vlada Iraka.

“Izgleda da je Sadam znao šta se događa u Iraku baš koliko i njegovi američki i engleski neprijatelji. Nije imao pojma šta radi njegova vlada i nije imao nikakav plan za odbranu Iraka” otkriva John Nixon, analitičar CIA i čovjek koji je prvi ispitivao bivšeg iračkog lidera.

Nixon je morao da identifikuje Huseina prije nego što je mogla biti objavljena vijest o njegovom hvatanju. Potvrdio je da je riječ o njemu po starom ožiljku od metka i dvije plemenske tetovaže.

Prve Sadamove trenutke u zarobljeništvu opisao je u knjizi “Brifingovanje predsjednika: Ispitivanje Sadama Huseina” koja izlazi 27. decembra. I nakon hvatanja, Sadam je ostao arogantan.

Žalio se na masnice i ogrebotine koje zaradio tokom hvatanja. Gledao je Nixona sa “ubilačkim prezirom”, i bio “zastrašujuć iako je bio pod ključem”.

“Kada ste posljednji put videli sinove žive” pitao ga je Nixon.“Ko ste vi? Jeste li iz vojne obavještajne? Odgovorite mi. Predstavite se.” govorio je Husein.

Odlučno je tvrdio da nije planirao da ubije predsjednika Georga Busha starijeg nakog rata u Persijskom zalivu, i djelovao je zadovoljno kada je čuo spoljne ekplozije, misleći da bi njegove pristalice mogle da pobijede u tom okršaju.

“Nećete uspjeti. Vidjećete da nije lako upravljati Irakom”, rekao je Sadam Husein.

Njegov režim pao je 2003. a tri godine kasnije obješen je zbog zločina protiv čovječnosti. Pripadnici njegovih tajnih službi činili su jezgro oko kojeg je osnovana Islamska država.

avaz.ba

Related posts