Vakcina AstraZeneca djelotvorna protiv novog soja koronavirusa

Britanski proizvođač lijekova AstraZeneca Plc rekao je u utorak za Reuters da bi njegova vakcina COVID-19 trebalo biti djelotvorna protiv novog soja koronavirusa, dodajući da su u toku studije koje će u potpunosti istražiti uticaj mutacije.

“AZD1222 (kandidat za vakcinu AstraZeneca) sadrži genetski materijal proteina spiralnog virusa SARS-CoV-2, a čini se da promjene genetskog koda koje se vide u ovom novom virusnom soju ne mijenjaju strukturu proteina spike”,  rekao je predstavnik AstraZeneca  u e-mailu.

Proizvođači lijekova pokušavaju testirati svoje vakcine protiv COVID-19  na novi brzo šireći soj virusa koja je registrovan u Britaniji, što je najnoviji izazov u vratolomnoj utrci za suzbijanje pandemije.

“Kroz vakcinu AZD1222, imunološki sistem tijela osposobljen je za prepoznavanje mnogih različitih dijelova proteina, tako da može eliminirati virus ako bude kasnije izložen”, dodao je predstavnik AstraZenece.

Mutacija poznata kao B.1.1.7 loza može biti i do 70 posto zaraznija i izazvala je haos u Britaniji,  jer je uslijedio val zabrana putovanja koji remete trgovinu s Evropom i prijete daljnjom izolacijom otočne države.

Vakcina AstraZeneca-Oxford smatra se vitalnom za zemlje s nižim prihodima i one u vrućim klimatskim uslovima jer je jeftinija, lakši za transport i može se dugo skladištiti na normalnim temperaturama hladnjaka.

Izvor: Vijesti.ba /FENA

Related posts