Usvojen rebalans budžeta FBiH, milioni izdvojeni za brze ceste

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pozvao je Zastupnički dom Federalnog parlamenta da usvajanjem rebalansa budžeta za 2018. godinu podrže izgradnju dionice na putu Lašva – Travnik. Većinom glasova zastupnici su usvojili ovaj dokument, a ranije su to učinili i delegati Doma naroda.

Zastupnici su danas na vanrednoj sjednici, koja je počela oko 15.30 sati, razmatrali rebalans budžeta za tekuću godinu. Prijedlog rebalansa izložio je premijer Novalić, rekavši da se radi o povećanju od 107 miliona maraka. Radi se o neutrošenom novcu od klirinškog duga koji bi trebao biti utrošen za izgradnju ceste na dionici Lašva – Nević Polje.

– Ovih 107 miliona maraka odnosi se na neutrošena sredstva iz prošle godine za izgradnju putne infrastrukture, odnosno izgradnju brzih cesta i autocesta. Uz sredstva koja su planirana bužetom, znači da će ukupno 290 miliona maraka biti investirano u ove namjene – rekao je Novalić.

Dževad Adžem, zastupnik DF-a, koji je za razliku od stranačkih kolega podržao prijedlog da se rebalans budžeta razmatra po hitnom postupku, podsjetio je premijera Novalića da je obećao da će rebalansom osigurati novac za nastavak školovanja djece sa autizmom.

Zbog toga je podnio amandman na Prijedlog rebalansa, kojim je tražio da se rebalansom planira 200.000 maraka za tu namjenu.

Premijer je, međutim, rekao da je za ove potrebe djece sa autizmom trebalo osigurati 150.000 maraka, te da je Vlada to u međuvremenu učinila, tako da je taj problem riješen. Adžem je potom povukao amandman, rekavši da nema razloga da ne vjeruje premijeru, ali da će svakako provjeriti ove tvrdnje.

Prethodno, Zastupnički dom nije usvojio predloženi zaključak kojim bi Regulatornoj agenciji za električnu energiju (FERK) bilo dozvoljeno upošljavanje novih radnika u skladu sa sistematizacijom radnih mjesta.

Predsjedavajući Edin Mušić napomenuo je da je ovaj zaključak u januaru usvojio Dom naroda, te da je upošljavanje potrebno kako bi se popunila radna mjesta ljudi koji su otišli u penziju.

Izvor: Faktor

Related posts