USK: Provokacije umjesto obećanih puteva

Krajišnici su progutali priču o mnogim projektima, a stručnjaci one najavljene za naredni period nazivaju nepripremljenim i neprovodivim na terenu

Na magistralnom putu M-14 Bihać – Bosanska Krupa nema zastoja i nema aktivnih klizišta. Ovaj put kroz kanjon Une oduvijek je bio težak, bezbrojne okuke, desetak prelaza preko pruge, a po otapanju snijega i kamenje sa klanca završi na cesti. Da je to tako na svim našim cestama, gdje god imamo usjeke, smatra saobraćajni inžinjer iz Bihaća Nurudin Osmančević.

Šteta za SDA

– Moj je kolega došao na posao tom cestom i kaže da ona nikad i nije bila bolja, ističe Osmančević.

No, u posljednjih sedam dana građani Unsko-sanskog kantona ostali su u nevjerici kada je Direkcija za ceste Federacije postavila tablu sa natpisom “Putujete na vlastitu odgovornost na dužini ceste od 15 kilometara”, uz znak za odrone na putu.

Nakon brojnih glasova nezadovoljnih građana, protestnu notu Federaciji uputili su načelnik Bosanske Krupe Armin Halitović i premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, a potom se oglasio i krajiški ministar u Sarajevu, zatraživši uklanjanje table.

– Federalna Vlada je, na prijedlog federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, razmotrila informaciju o stanju na magistralnom putu M-14 Bihać – Bosanska Krupa i postavljenom znaku upozorenja o putovanju na vlastitu odgovornost na ovoj cesti. Zadužena je Direkcija za ceste FBiH da odmah otkloni nedostatke i obezbijedi sigurnost saobraćaja na ovom magistralnom putu i ukloni postavljeni znak upozorenja o putovanju na vlastitu odgovornost, saopćeno je iz Vlade.
Kontaktirali smo i Direkciju za ceste, te očekujemo i njihov stav.

Ali, kompletna afera, ako se tako može nazvati, nanijela je ogromnu štetu SDA, odnosno obećanjima koja njeni članovi olako daju narodu.

– Za vrijeme nedavne posjete delegacije FBiH sa premijerom na čelu, jasno je rečeno da će se intenzivno raditi na obnovi putnih komunikacija, priznao je i premijer USK-a Husein Rošić.

Međutim, Rošić i federalni premijer Fadil Novalić govorili su o konkretnoj i milionskoj pomoći Federacije da se upravo nastavi izgradnja novog puta Bihać – Bosanska Krupa. Ali, stručnjaci smatraju sam projekat nepripremljenim i nelogičnim, tipičnim za lažna politička obećanja.

A gdje je aerodrom?

– Priča o tom putu je bacanje prašine u oči. I onih šest kilometara koje su prije nekoliko godina napravili nigdje se ne spaja na mrežu cesta, na način kako treba. Mi trideset i više godina imamo problem da napravimo zaobilaznicu pored Poliklinike, a gdje je i ta cesta zamišljena da se spaja. Nismo u stanju riješiti problem kuća, prelaza preko pruge, uspona koji je jako teško održavati jer bi bio poput onoga u Ripču, što sve ne ostavlja prostor za logiku, jer ta cesta počinje ni od kuda, kazao nam je Nurudin Osmačević.

Nema plana, nema projekata, nema novca iako je njegovo osiguranje, navodno, dogovoreno na liniji Vlada Federacije BiH – Unsko-sanski kanton. Kao i sa slučajem najavljene izgradnje bihaćkog aerodroma, građani lako nasjedaju na lažna obećanja, ali sve češće pokazuju i nepovjerenje. Na vlastima je da ih značajnim ulaganjima uvjeri u suprotno. – piše oslobodjenje.

Related posts