USK: PREMA ANALIZAMA VETERINARSKOG ZAVODA U USK POVOLJNA SITUACIJA U POGLEDU ZOONOZA

– Veterinarski zavod u Bihaću, u svojoj laboratoriji ispituje uzorke mlijeka putem tzv. mliječnih kartona, na dvije zarazne bolesti, brucelozu i leukozu. U protekloj godini ove zoonoze su registrirane kroz stotinjak uzoraka na području Federacije BIH, u osam kantona za koje Veterinarski zavod obavlja analize, od čega je u Unsko-sanskom kantonu zabilježeno tek tridesetak slučajeva…

BIHAĆ, 22. januara – Da je epidemiološka situacija u oblasti zoonoza, zaraznih bolesti kod životinja povoljna, potvrđuje podatak da je laboratorijskim analizama Veterinarskog zavoda u Bihaću otkriveno tek jedan posto zaraženih goveda od ukupnog broja ispitanih uzoraka u osam kantona Federacije za koje Zavod obavlja analize. Od nešto više od stotinu zaraženih grla u USK-u je otkriveno trideset, kako nam je između ostalog kazao Zlatko Jusufhodžić, direktor Veterinarskog zavoda USK-a.

Inače, u praksi ovog zavoda analizama mliječnih uzoraka utvrđuje se bruceloza koja se prvo počne izlučivati kroz mlijeko i u mliječne proizvode, poput sira i maslaca. Uzročnik bruceloze najduže ostaje aktivan, kaže Jusufhodžić. Prošle i pretprošle godine zabilježen je približno isti broj zaraženih grla. Bruceloza se javlja na mjestima na kojima farmeri zajedno drže goveda i ovce. Zahvaljujući brzoj intervenciji Veterinarske stanice i inspekcije, zaraza se ne širi među mlječnim grlima.

Za razliku od prethodnih, prošle godine u Veterinarskom zavodu nisu evidentirali nijedan slučaj bolesti plavog jezika. Kod malih preživara registrirani su slučajevi oboljenja od kju-groznice pa je Veterinarski zavod s Federalnim ministarstvom poljoprivrede i Uredom za veterinarstvo pokrenuo inicijativu da se ovo oboljenje, koje se smatra zoonozom i lako se širi, ali i ostavlja posljedice i na životinje i na ljude, u narednoj godini uvrsti u obavezni program mjera koje bi se provodile. Pojava kju-groznice u BIH nije alarmantna ali je manje-više evidentna i neophodno bi bilo raditi njenu stalnu dijagnostiku, smatra direktor Veterinarskog zavoda. Za razliku od prethodnih godina kada su zabilježeni sporadični slučajevi američke gnjiloće – bolesti pčela, protekle godine nije zabilježen nijedan slučaj zbog kojeg bi morali uništavati pčelinja društva.

Izvor: rtvusk.ba

Related posts