USK i dalje bez budžeta, od 1. aprila svi budžetski korisnici bez plata?

Skupština Unsko-sanskog kantona održat će sutra redovnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o budžetu kantona za 2017. godinu, a ne podrže li zastupnici prijedlog budžeta u iznosu od 218,9 miliona KM, od 1. aprila kanton će de facto stupiti u finansijsku blokadu.

S obzirom na to da Unsko-sanski kanton još nema usvojen budžet za 2017. godinu, a odluka o privremenom finansiranju na osnovu koje se isplaćuju plate budžetskim korisnicima prestaje 31. marta, to znači da će sve finansijske transakcije iz budžeta od 1. aprila biti onemogućene.

Odnosno, nijedan budžetski korisnik neće više primati platu.

Vlada izgubila podršku skupštinske većine

Aktuelna Vlada Huseina Rošića (SDA) već je mjesecima na klimavim nogama, a posljednjih mjesec dana Vlada je izgubila podršku skupštinske većine, te je trenutni omjer snaga pozicije i opozicije 15:15.

Opozicija nastupa sa argumentom da Vlada nema skupštinsku većinu zbog čega bi trebala odstupiti s dužnosti, dok bi aktuelna “većina” koju čine SDA, SBB, DF i Laburistička stranka mogla imati solidan argument protiv opozicije, ukoliko ona ne podrži budžet, da su uzrok finansijske blokade.

No, Vlada ne želi podnijeti ostavku, a opozicija, prema svemu sudeći, neće podržati budžet po cijenu potpune blokade.

S druge strane, čini se ni da 15 zastupnika “većine” nije homogeno, budući da trojica zastupnika u Skupštini USK iz Bihaća, poručuju da neće podržati budžet ukoliko u njemu ne bude zastupljen Grad Bihać.

“Tražili smo da Vlada uvrsti određene projekte iz Bihaća, kao što su izgradnja školskih sala na Izačiću i Orašcu, ambulanta u Vrsti i grijanje na Tehničkom fakultetu. To nije uvršteno u Prijedlog budžeta, a ako bude uvršteno mi ćemo ga podržati. To nisu naši zvanični amandmani, ali su uvjet da podržimo budžet. Razumijemo da je teška situacija i da nema sredstava, no stavljeni su projekti za pojedine općine, a za Bihać nije. Ako nema sredstava, nema ni za koga”, kazao nam je Damir Hodžić, zastupnik SDA u Skupštini USK i glasnogovornik GO SDA Bihać.

S druge strane, u SDP-a, za kojeg se najviše spekulisalo da bi mogao dati podršku Rošićevoj Vladi, poručili su da će večeras održati sjednicu kantonalnog odbora stranke, na kojoj će biti odlučeno kako će nastupati na sjednici Skupštine.

“Tek nakon sjednice imat ćemo jasan stav”, rekao nam je Albin Muslić, predsjednik kluba zastupnika SDP-a u Skupštini USK.

Iz najjače opozicione stranke A-SDA, pak, smatraju da će se sjednica “zaustaviti” već na usvajanju dnevnog reda.

“Nećemo podržati dnevni red jer smatramo da se treba formirati jasna skupštinska većina i da ova Vlada nema podršku za programe koje predlaže”, istakao je Admir Hadžipašić, zastupnik A-SDA.

Mogućnost finansijske blokade kantona

Ukoliko sutra ne bio “prošao” budžet, postoji šansa za održavanje još jedne sjednice, koja bi se, kako saznajemo, mogla održati zadnji dan mjeseca, u petak 31. marta. Ako budžet ni tada ne bi bio usvojen, nekoliko hiljada budžetskih korisnika ostat će bez svojih plata.

Podsjećamo, uzavrela politička situacija na području Unsko-sanskog kantona rezultovala je činjenicom da je Vlada Unsko-sanskog kantona, od parlamentarnih izbora 2014. godine, doživjela tri rekonstrukcije i čak četiri sastava.

U februaru 2015. godine, kao rezultat dogovora koalicije SDA-A-SDA imenovana je Vlada Izudina Saračevića. U maju 2016. godine, nekoliko zastupnika SDA, A-SDA i SBB-a su izvršili rekonstrukciju Vlade i u vlast uveli SBB, kao rezultat dogovora SDA-SBB na državnom nivou.

Međutim, s tim se nije slagao Odbor SDA USK koji se ogradio od rekonstrukcije vlasti, da bi već u julu 2016. bilo izglasano nepovjerenje vladi Izudina Saračevića i imenovana nova sa Huseinom Rošićem na čelu.

Posljednja rekonstrukcija izvršena je 29. januara ove godine, kada je smijenjeno pet ministara iz redova SDA i SBB-a, a imenovani novi ministri koji su predstavljeni kao nestranački ljudi, odnosno eksperti u svojim oblastima.

Unsko-sanski kanton imao je čak sedamnaest vlada od osnivanja kantona, po čemu je apsolutni rekorder u Bosni i Hercegovini.

/klix.ba

Related posts