USK: Drvosječe pobjegle u evropske šume

Eksploatacija šumskih resursa na području Unsko-sanskog kantona (USK) mogla bi u narednom periodu biti dovedena u pitanje zbog sve izraženijeg nedostatka radnika koji obavljaju sječu šuma.

U preduzeću “Unsko-sanske šume” kažu kako je taj problem kulminirao ove godine te doveo do značajnih kašnjenja u isporuci drvnih sortimenata i ogrijevnog drveta kupcima.

“Odliv radne snage preko granica naše zemlje nije poštedio ni ovu djelatnost i ako se nastavi ovakvim tempom, bojim se da u narednim godinama neće imati ko da siječe šumu. Mi smo prepoznali ovaj problem i poduzeli određene mjere, ali su sva ta rješenja kratkoročna i ne zavise samo od nas”, kaže Mensud Šahinović, predstavnik Uprave tog preduzeća.

Prema njegovim riječima, “Unsko-sanske šume” poslove sječe prepuštaju preduzećima koja se javljaju na tendere i ispunjavaju određene obaveze.

“Vjerujte, u posljednje vrijeme u tim preduzećima više ne znaju ko će im i kada doći na posao. Napustio ih je veliki broj kvalifikovanih radnika budući da se radi o zanimanju koje je traženo u inostranstvu, a za isti taj posao tamo imaju nekoliko puta veća primanja”, kaže Šahinović.

Dodaje kako su povećali cijene drvnih sortimenata za dvije marke po jednom kubnom metru u korist izvođača radova kako bi oni mogli povećati lične dohotke radnicima koji obavljaju sječu.

“To je dalo nekog rezultata i smanjio se odliv radne snage, ali je ovo pitanje koje zahtijeva održiva i kvalitetna rješenja”, kazao je Šahinović. Posao drvosječa je danas izuzetno težak i slabo plaćen, kaže Enver Šahinović, koji se njime bavi već pune dvije decenije.

“Uslovi rada su nikakvi. Radi se u šumi, često i po ekstremnim vremenskim uslovima. Kada se radi u višim predjelima, ne ide se kući, već se spava u kolibama i barakama i tako se nekada provede više sedmica. Posao je težak i opasan, a može se zaraditi do hiljadu maraka ili nešto više, sve zavisi”, kaže ovaj radnik.

Dodaje kako su neki njegovi prijatelji već otišli na rad u Austriju, gdje su zarade tri ili četiri puta veće, te da se i on sprema da im se uskoro pridruži.

Inače, nedostatak radne snage u šumama uzrokovao je niz problema u snabdijevanju drvetom na području USK. Rezultat svega su velika kašnjenja u isporuci drvnih sortimenata kupcima, divljanje cijena na tržištu i nezadovoljstvo drvoprerađivača, koji kažu kako su im zbog svega ugroženi proizvodnja i opstanak.

/nezavisne.com

Related posts