USK: Četiri škole dobile računarsku opremu vrijednu 100.000 dolara

Opremu je donirala Republika Koreje, a kompjutere i prateću opremu dobile su Elektrotehnička škola u Bihaću te tri srednje strukovne škole u Cazinu, Velikoj Kladuši i Ključu

Republika Koreja donirala je školama u Unsko-sanskom kantonu opremu vrijednu 100.000 američkih dolara na inicijativu Ministarstva obrazovanja, koje je apliciralo za sredstva. Četiri srednje strukovne škole dobile su računarsku opremu vrijednu 100 hiljada američkih dolara.

Uvjeti rada

Nevrijeme je prošle godine značajno oštetilo ionako devastiran kabinet za informatiku Elektrotehničke škole u Bihaću. Nastavu na dotrajaloj opremi, koja je otežavala uvjete rada, pohađalo je 300 učenika.

U sve to uvjerio se tada i ambasador Republike Koreje, koji je ovih dana svjedočio potpuno drugačijoj slici. U obnovljenom kabinetu već je instalirana nova oprema, koja je izuzetno obradovala i đake i njihove profesore.

Samir Bećirspahić, direktor Elektrotehničke škole, nazvao je ovu investiciju najznačajnijom ikada za ovu obrazovnu ustanovu, koja sada ima i edukacijski centar. S druge strane, donatori ovu donaciju predstavljaju kao početak daljnje saradnje.

– Mi osiguravamo opremu, materijal i namještaj za opremu. Ovo je naš skroman doprinos kantonima u BiH, a prvo Unsko-sanskom kantonu – kazao je Park Von-sup, ambasador Republike Koreje u BiH.

Fokus razgovora

Donacija vrlo vrijedne opreme bila je i u fokusu razgovora delegacije i domaćina, premijera USK Huseina Rošića (SDA) i ministra obrazovanja Muhameda Ramića (SBB).

Vrijednu opremu, prema riječima ministra Ramića, uz Elektrotehničku školu u Bihaću, dobile su još tri srednje strukovne škole u Cazinu, Velikoj Kladuši i Ključu.

avaz.ba

Related posts