Upitan početak nove školske godine u Krajini, prosvjetni radnici najavili štrajk

Ključni problem je što se od septembra prošle godine prosvjetarima u osnovnom i srednjem obrazovanju u USK isplaćuju umanjene plate, a Vlada USK planirala im je ponuditi sporazum u kojem bi se ta sredstva isplatila u roku od dvije godine, s čim se Sindikat osnovnog i srednjeg obrazovanja USK (SSVOONK USK) nije složio.

“SSVOONK USK se sutra sastaje sa svojim članstvom kako bi se pokušalo doći do rješenja, ali najvjerovatnije se ide u štrajk. Ja, kao član Mirovnog vijeća i kao bivši kantonalni ministar obrazovanja, pokušao sam dati svoj doprinos u rješavanju problema pošto znam problematiku s kojom se ovaj sindikat suočava. Vlada USK je dala neke prijedloge koji nisu zadovoljili prijedloge navedenog sindikata i to je to”, kazao je Muhamed Ramić, član Mirovnog vijeća za Klix.ba.

On je dodao kako su prosvjetni radnici od septembra prošle godine do danas primili šest plata po umanjenoj osnovici, ali ističe kako ima vremena do ponedjeljka da se pokuša iznaći rješenje i da nastava počne po ranije utvrđenom rasporedu, tj. početkom iduće sedmice.

“Ima još vremena, ali vidim po raspoloženju prosvjetnih radnika da ih ovo neće zadovoljiti. Nakon internog sastanka SSVOONK USK-a, koji je po planu sutra, definitivno će biti poznato ide li se u štrajk ili ne. Osim razlike u platama, prosvjetari se bune i zbog pedagoškog standarda, minulog radnog staža i mnogih drugih problema”, dodao je Ramić.

Bivši ministar obrazovanja USK je naglasio kako bi on najsretniji bio kada bi škola počela na vrijeme zbog djece koja ju željno iščekuju, ali ponavlja da nije optimističan.

Izvor: klix

Related posts