Premijer Rošić: Uozbiljimo se i počnimo raditi!

Skupštinu Unsko-sanskog kantona čini 30 zastupnika. Od početka ove godine nakon nekoliko prelazaka iz jedne u drugu parlamentarnu stranku ili pak u nezavisne, situacija je slijedeća: SDA ima 10, DF četiri, SDP tri, SBB dva, jer je treći nedavno prešao u nezavisne, LS dva i DNZ jednog poslanika.

Aktuelnu skupštinsku većinu do sinoć su činili SDA i SBB kao koalicija, uz podršku DF, što je značilo ukupno 16 „ruku“. Nezvanično se spekuliše da podršku većini pružaju i Laburisti, što je vidljivo i u raspodjeli određenih pozicija u kantonalnim ustanovama i poduzećima, međutim do sada se to nije javno priznalo.

Sada je, pak, očigledno da će za većinu nedostajati dva zastupnika. Uz to, najavljeno je povlačenje dva ministra SBB-a iz Vlade Kantona. To premijera Huseina Rošića, ne zabrinjava. Smatra sve politikanstvom i poziva na rad.

„Vjerujte, neko stvarno pokušava stvarati dojam nestabilnosti u USK-u. Mi od jutros radimo, nemamo vremena za politikanstvo, ja i ministar prostornog uređenja iz SBB-a Burnić, smo pripremili Nacrt prostornog plana USK-a. U ponedjeljak imamo sastanak s predstavnicima Autocesta Federacije BiH, Federalne direkcije cesta da uskladimo trasu brze ceste od Bihaća do Velike Kladuše, bit će prisutni i gradonačelnici. Radimo i na budžetu, tako da ovom prilikom pozvao bih sve koji daju takve izjave da se uozbilje i da počnemo raditi, da možemo završavati određene planske aktivnosti“, kaže premijer.

Da li će DF i dalje pružati podršku skupštinskoj većini i Vladi Kantona, znat će se nakon zauzimanja zvaničnog stava stranke, a sudeći po izjavi njihovog zastupnika u Skupštini Sanila Hasića, za njih ovo nije ništa novo.

„Situacija po mom mišljenju nije ništa drugačija. A što se tiče te odluke SBB-a da izađe iz vlasti mi još nismo kao odbor sjeli pa analizirali eventualno posljedice, a vjerovatno ćemo to uraditi sutra, pa će možda biti i neki zvanični stav. Mi smo u fazi unutarstranačkih izbora, to se sutra sve završava, tako da smo sad malo više okrenuti tome“, kaže zatsupnik Hasić.

S druge strane, u opoziciji su mišljenja da je u Kantonu mnogo nagomilanih problema, Skupština ne zasjeda, ne donose se odluke, a sve zbog, kako kažu, činjenice da se trenutna skupštinska većina okupirala isključivo podjelom izbornog plijena.

„Tako da je to u stvari vrlo haotična situacija i ja mogu slobodno reći da je ova Vlada izgubila kompas, jer se ponaša kao izborni štab ove postojeće većine, a budžet očito doživljavaju kao svoj predizborni, koji treba da im posluži samo i isključivo kako bi se što više dodvorili biračima i eventualno ostvarili neki rezultat“, kaže Željko Mirković, zastupnik SDP-a u Skupštini.

„Očito je da ova Vlada ima problem sa većinom već duži vremenski period, očito da njeni potezi, ne daju rezultate i da je u Skupštini većina zastupnika nezadovoljna- Ono čemu možemo svjedočiti ovih dana je da mnogi izlaze iz te većine i upitna je uopće budućnost i opstanak ove Vlade“, mišljenja je zastupnik ASDA Admir Hadžipašić.

Bilo kako bilo, činjenica je da će SDA i DF sada morati tražiti podršku na drugoj strani. U SDP-u kažu da su opozicija, te će za sada biti po strani, ali i da ne znaju šta će se desiti u narednom periodu. Za razliku od njih u A-SDA kažu da im je namjera do kraja mandata ostati opozicija, a da će Skupštinsku većinu činiti, kao i do sada, Laburisti Fikreta Abdića.

/rtvusk.ba

Related posts