Umjesto biometrijskih, vraćaju nam se stari pasoši

Biometrijske pasoše BiH, sa trona bi mogli da pometu njihovi prethodnici, potvrdio je za ATV Vojin Mijatović, zamjenik ministra civilnih poslova.

Mijatović tvrdi da je vraćanje na staro tražila Agencija za identifikaciona dokumenta BiH kako bi više ponuđača imalo šansu na tenderu za nabavku pasoških knjižica. A vremena za njihovu nabavku je sve manje, jer posao sa dosadašnjim dobavljačem ističe za manje od dva mjeseca.

– Ne smijemo dozvoliti ni u jednom tenutku da građani BiH ostanu bez pasoša. Katastrofalne posljedice bi se desile ukoliko dođemo u takvu situaciju. Isključiva nadležnost i odgovornost jeste na upravi IDDEEA-e. Shodno tome pozivam da urade sve moguće u skladu sa zakonima – kazao je Vojin Mijatović, zamjenik ministra civilnih poslova BiH.

Direktor Agencije Edim Nesimi uvjerava da ne predlažu vraćanje starih pasoša. Tvrdi da samo uvažavaju primjedbe Kancelarije za žalbe nakon dva propala tendera. Fotografija na pasošu više nije definisana pravilnikom, a brisana je i odredba da je druga stranica polikarbonatna. Vojin Mijatović ga podsjeća da je BiH sprazumom o liberalizaciji viznog režima preuzela obavezu da unapređuje bezbjednost ličnih dokumenata. Dok opet mijenjaju izgled pasoša, Agencija za identifikaciona dokumenta pod oznakom hitno dobila je zadatak od Savjeta ministara da riješi problem nabavke novih pasoških knjižica.

21.marta ističe ugovor sa sadašnjim dobavljačem njemačkom firmom Milbauer. Zbog žalbi francuske kompanija Gemalto na njihov ponovni izbor, treći tender agencija bi trebalo da raspiše do kraja ove ili početkom sljedeće sedmice. Već sada je jasno da taj posao ne može biti završen za dva mjeseca, pa se mora tražiti međurješenje.

– Eventualno da u okviru postojećeg Okvirnog sporazuma iznađemo mogućnost da se nabave nekakve dodatne količine ili količine koje neće biti utrošene do 21. marta. Jedna od mogućnosti jeste da se eventualno i podnese zahtjev da se izmjeni zakon o javnim nabavkama, po hitnoj poroceduri kako bi se ovakva nabavka izuzela – kazao je Edim Nesimi, direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka.

Šta god da smisle u IDDEEA-i, rješenje mora da dobije blagoslov Ministarstva civilnih poslova i Savjeta ministra. Ako ne riješe problem, zamjenik ministra uvjerva da slijede radikalniji potezi u samoj Agenciji.

– Ukoliko se to desi, bićemo primorani svi da pokrenemo odgovornost prema rukovodstvu IDDEEA-e, bez obzira na subjektivne i objektivne okolnosti – rekao je Mijatović.

Bez obzira na sve iz Agencije za identifikaciona dokumenta uvjereni su da im je rješenje na dohvat ruke. Građanima poručuju da nemaju razloga da sada prave gužve na šalterima za izdavanje pasoša.

Related posts