Uklonjeno eksplozivno sredstvo iz jame Golubnjača u blizini planinskog prijevoja Oštrelj

Kombinovani tim Federalne uprave civilne zaštite sastavljen od operatera za uništavanje eksplozivnih sredstava i speleo-spasilaca u petak je uklonio eksplozivno sredstvo iz jame Golubnjača u blizini planinskog prijevoja Oštrelj.

– Postupajući po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, tim Federalne uprave civilne zaštite je iz jame sa dubine od oko 60 metara uklonio pronađeno eksplozivno sredstvo kako bi na toj lokaciji osigurao uslove za provođenje ekshumacije žrtava rata u Bosni i Hercegovini – potvrdio je Feni šef Odsjeka za uništavanje eksplozivnih sredstava u Federalnoj upravi civilne zaštite Sead Vrana.

Dodao je da je “sedmočlani tim sastavljen od pripadnika FUCZ iz Bihaća i Sarajeva, uz prisustvo ovlaštenih osoba Instituta za nestale osobe BiH, tokom dvosatnog zadatka izvršio pregled dna jame i uklanjanje jednog pronađenog eksplozivnog sredstva”.

– Taj vrlo složeni zadatak je izveden uz poštivanje svih sigurnosnih zahtjeva te je njegovom realizacijom stvoren uslov za početak ekshumacije – kazao je Vrana.

 

Related posts