Ukaz Dodika objavljen u Službenom glasniku RS: Čeka se reakcija Šmita

Jedna od onih koji nisu htjeli preuzeti to breme bila je Milka Devušić, koja se povukla jučer sa funkcije predsjednice Službenog glasnika

Ukaz predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS objavljeni su u Službenom glasniku ovog bh. entiteta.

Podsjetimo, prethodno je novoizabrani vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić potpisao i odluku o objavljivanju zaključaka Narodne skupštine RS kojim ovi zakoni stupaju na snagu dan nakon objave u Službenom glasniku.

Lukić i svi koji stoje iza ovoga sada se suočavaju s teškim sankcijama. Jedna od onih koji nisu htjeli preuzeti to breme bila je Milka Devušić, koja se povukla jučer sa funkcije predsjednice Službenog glasnika.

Lukić je potom na telefonskoj sjednici Vlade izabran za v.d. direktora, a nakon imenovanja je kazao da se ne plaši Šmita (Schmidta) i da je Službeni glasnik, kao i sve institucije RS, stariji od Kancelarije visokog predstavnika i za sve u RS mnogo važniji.

– S obzirom na to da u BiH imamo čovjeka koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, mi u Službenom glasniku ćemo se prema njemu tako i odnositi. Prvi zadatak nam je, naravno, da objavimo Ukaze o proglašenju Zakona koje je potpisao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i drago mi je što ću moći učestvovati u tom procesu – rekao je Lukić za portal TV UNA.

Lukić je dodao da je Vladu RS, koja ga je na današnjoj telefonskoj sjednici imenovala za vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS, upoznao sa činjenicom kako im stoji na raspolaganju, te da će se Ukaz predsjednika objaviti sutra.

– Što se tiče odluka građanina Savezne Republike Njemačke Schmidta, on ih kao i dosada može donositi kao što donosi sve odluke u svom privatnom životu da li će negdje ići na odmor ili šta će danas ručati ali kao što ne objavljujemo ni te njegove privatne odluke nećemo ni ove kojima on umišlja da može donositi određene zakone – rekao je Lukić.

Izvor: Avaz.ba

Related posts