Uhapšen Esed Radeljaš

Bivši zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Esed Radeljaš uhapšen je jutros na teritoriji Sarajeva, potvrđeno je za N1.

Kako nam je kazala Azra Bavčić iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, on je uhapšen jutros po nalogu ovog Tužilaštva zajedno s još tri osobe.

”Radeljaš i još tri osobe uhapšeni su jutros. U toku su pretresi objekata, a više informacija bit će poznato naknadno”, kazala je Bavčić za N1.

U toku su pretresi objekata koje su uhapšeni koristili, a Radeljaš je uhapšen zbog nezakonite preprodaje zemljišta – slučaja o kojem su mediji ranije opširno izvještavali.

Na netom okončanim lokalnim izborima, bio je kandidat za načelnika Općine Foča u Federaciji BiH ispred Stranke za bolje Goražde. Radeljaša su uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu.

Kako ste ranije mogli pročitati, zanimljiva priča ispričana je i o imenu ovog čovjeka. Baš zbog tog detaljčića, tog jednog slova, Radeljaš nikad nije odležao ni dana zatvora premda je pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od godinu dana. Kako je pisao Centar za istraživačko novinarstvo, Radeljaš je presudu dočekao na slobodi, a u zatvor nikada nije ni otišao.

S obzirom na to da je adresu stanovanja imao na području Sarajeva, odluka o upućivanju na izdržavanje zatvorske kazne pala je na tadašnjeg predsjednika Općinskog suda u Sarajevu Gorana Salihovića. Ovaj sudac je uputio Radeljašu prvi poziv za dolazak u zatvor u oktobru 2005, ali se osuđenik nije odazvao ni nakon drugog poziva.

Zbog toga je sudija tražio od policije da utvrde da li Radeljaš i dalje živi na adresi koju je prijavio Sudu. Dolaskom na adresu, utvrdili su propust – u pozivu za odlazak u zatvor je bilo navedeno ime Esed Radeljaš, a osuđenik kojeg su trebali privesti se zove Esed. Kako ga zbog toga nisu mogli privesti, pokrenuta je procedura ispravke greške.

Kazna je, na kraju, zastarjela, a pošto se u međuvremenu Radeljaš počeo baviti politikom, ”nije bilo potrebe” da se stvar ”tjera” do kraja. Uslijedio je angažman u Skupštini Kantona Sarajevo, a do uha javnosti stigla je vijest da se, tada član BOSS-a, nalazi na čelu Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Related posts