Ugroženi životi hiljada posjetilaca: Direktor Zetre godinama krio kvar u sistemu vatrodojave

Rukovodilac Službe unutrašnje zaštite preduzeća ZOI ‘84 Nedžad Avdić 4. decembra 2014. godine uputio je dopis direktoru preduzeća Midhatu Hubijaru u kojem ga informiše o kvaru na sistemu vatrodojave u dvorani Zetra. Sistem vatrodojave ne radi od 2014, a publika u Zetri nije znala u kakvoj se opasnosti nalazi

U dopisu koji je poslao direktoru Hubijaru i upravi ZOI ‘84, Avdić, između ostalog, piše da su se učestali kvarovi na sistemu vatrodojavne centrale počeli javljati još polovinom 2012. godine.

– Od predstavnika firme Merkantile koja je radila ugradnju postojećeg sistema vatrodojave smo zatražili da nam daju konačnu ocjenu o mogućnostima opravke i daljnjeg održavanja. Konačna ocjena je da sistem vatrodojave u dvorani više ne zadovoljava minimalne tehničke uslove zbog starosti i neposjedovanja rezervnih dijelova. Navedeni model se već godinama ne proizvodi i isti bi trebalo zamijeniti sa novijom centralom sa javljačima i instalacijama koje su u funkciji – naveo je Avdić u svom dopisu.

U decembru 2014. Avdić je svojim šefovima pisao i kako aparati za početno gašenje požara nisu pregledani više od godinu i po, te da je “sada došlo do totalnog kvara i otkaza rada sistema vatrodojave”.

– Na osnovu svega gore navedenog molim Upravu firme da prvo razumije da po pitanju zaštite objekta olimpijske dvorane “J.A. Samaranch” od požara, ništa više nije u funkciji – naglasio je tada Nedžad Avdić, te ponovo zamolio Upravu ZOI ‘84 da poduzme hitne mjere kao bi se ovaj problem riješio.

Umjesto da odmah obavijeste nadležne kantonalne službe o tome da sistem vatrodojave u Zetri više uopće nije u funkciji, nadležni u ZOI ‘84, predvođeni direktorom Midhatom Hubijarom, reagovali su tako što su smijenili Nedžada Avdića sa pozicije rukovodioca Službe unutrašnje zaštite. Svaka druga reakcija potpuno je izostala, a u protekle tri godine u Zetri su se neometano održavali svi planirani događaji.

Samo nekoliko dana prije nego što je Avdić poslao dopis Hubijaru, u dvorani Zetra održan je koncert Zdravka Čolića pred više od 17.000 ljudi. Hiljade posjetilaca koji su nedavno, 8. marta, došli na koncert Olivera Dragojevića i Zlatana Stipišića Gibonnija, nisu ni slutili da rizikuju vlastite živote u nakrcanom prostoru, bez ikakve protivpožarne zaštite (prodaja ulaznica koja nerijetko premašuje kapacitet Zetre je zasebna priča, op.a.).

Da bi situacija bila još gora, putevi za evakuaciju u slučaju požara bili su “zabarikadirani” stolicama, foteljama i stolovima kako posjetioci ne bi mogli ulaziti u hodnike dvorane, otkrili su kantonalni inspektori.

Isti ti inspektori su još prije pet mjeseci izdali dva rješenja u kojima su naložili preduzeću ZOI ‘84 da otkloni brojne uočene nedostatke u protivpožarnom sistemu. Uprava i direktor Hubijar i na to su se oglušili, kao i na sva prethodna upozorenja svojih uposlenika.

Direktor ZOI ‘84 Midhat Hubijar u izjavama za medije proteklih dana isticao je da je za rješenje ovog problema potrebno 200.000 maraka, kojih u budžetu nema. Naglasio je i da se rješenjem o otkazivanju svih javnih događaja u Zetri do daljnjeg, koje je izdao Inspektorat za zaštitu od požara MUP-a KS, “stvaraju enormni gubici za Zetru”.

Uprkos tome, Hubijar je pomirljivo prihvatio odluku Inspektorata (drugog izbora nije ni imao), zabrinuto poručivši kako je njemu “najbitnija sigurnost građana”. No, sudeći po tome što je na desetine hiljada tih građana svih ovih godina nijemo izlagao opasnosti, dalo bi se zaključiti da je direktoru Hubijaru i upravi firme ZOI ‘84 od ljudskih života, ipak, mnogo važnija finansijska dobit.

/faktor.ba

Related posts