U Velikoj Kladuši kažnjivo vrijeđanje i nepristojno ponašanje na društvenim mrežama i portalima

Općinsko vijeće Općine Velika Kladuša na svojoj Prvoj (I) redovnoj sjednici održanoj u četvrtak, 29. decembra 2016. godine, donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o javnom redu i miru Općine Velika Kladuša. Usvojenim dopunama ove odluke pod javnim prostorom se od sada tretira i virtualni prostor. Tako tačka 35. Odluke o javnom redu i miru sada definiše da prekršajnoj odgovornosti podliježe i svako ko uznemirava građane putem SMS poruka, elektronske pošte, komenatara na javnim portalima koji služe za informisanje građana, te komentarima na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Viber…).

Naime, u primjeni citirane Odluke došlo se do saznanja da radnje kojim se vrši uznemiravanje građana pisanjem uznemirujućih ili prijetećih SMS poruka putem telefona, odnosno pisanjem uznemirujućih i prijetećih poruka, komentara kojim se narušava javni red i mir osobe kojoj se upućuju komentari i slično, putem elektronske pošte na javnim portalima koji služe kao javni servis građanima, nisu Odlukom utvrđene kao prekršaj protiv javnog reda i mira, a da su iste učestala pojava, na koju okolnost je ukazivala i Četvrta policijska uprava Velika Kladuša, stoga se javila potreba da se činjenje ovih radnji utvrdi kao prekršaj protiv javnog reda i mira i da se za počinioce istih propišu odgovarajuće sankcije. Ovo je i bio razlog da se donese i usvoji navedena odluka sa ovom izmjenom, kazao nam je Fikret Bašić, predsjedavajući Općinskog vijeća.

Fizičkim i pravnim licima za prekršaje protiv javnog reda i mira u skladu sa ovom Odlukom, može se izreći novčana kazna putem izdavanja prekršajnog naloga ili zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Visina novčane kazene zavisi od težine prekršaja.Pitali smo i građane Velike Kladuše šta misle o vrijeđanju putem interneta, da li su možda to uradili dosad, te da li će ubuduće pripaziti na izražavanje vlastitih stavova na internetu.

Razvojom tehnologije i pojavljivanjem sve većeg broja društvenih mreža i portala prema psihijatrima na taj način ljudi lakše i brže ispoljavaju svoje frustracije, na uvrede odgovaraju svojim uvredama, a u realnom životu se u velikoj mjeri suzdržavaju od ispoljavanja primitivizama. Stručnjaci za društvene mreže i internetsku komunikaciju smatraju kako su ovakve Odluke pa i Zakoni u nekim zemljama itekako potrebni. S druge pak strane, brojni korisnici interneta, forumaši i aktivisti u ovome ističu ograničavanje slobode govora, piše RVK.

Related posts