U školovanje ljekara uložimo milione KM pa ih onda poklonimo Evropi

Čak 252 ljekara otišla su iz Bosne i Hercegovine ove godine. Ove alarmantne podatke potvrdio nam je Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH, kazavši da je našu zemlju u prethodne dvije godine napustilo 300 ljekara. Ako se nadležni ozbiljno ne pozabave ovim problemom, upozorava Drljević, za nekoliko godina neće nas imati ko liječiti!

Nove metode

– Postajemo star liječnički korpus, koji nema potencijala da odgovori na sve veće zahtjeve u pogledu dijagnostike i patologije. Pojedini specijalisti imaju 55 i 60 godina, što znači da za deset godina neće imati ko da preuzme zdravstveni sisteme. Osim toga, nacija nam postaje sve starija, pa su i potrebe za zdravstvenom zaštitom veće. Također, mijenja se i slika bolesti, tako da sve više imamo potrebu za novim lijekovima, metodama u liječenju, operativnim zahvatima… – kazao je Drljević.

On ističe da je odlaskom stručnih, vrsnih ljekara, država na velikom gubitku, jer drugi dobivaju gotov stručan i kvalitetan medicinski kadar, bez ikakvog ulaganja.

Naime, šest godina školovanja, koliko traje studij na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, jednog studenta košta 36.000 KM ili 6.000 KM po godini. Uzme li se u obzir da ovaj fakultet svake godine upiše 180 studenata, dođe se do podatka da je samo za školovanje jedne generacije ljekara u Sarajevu potrebno oko pola miliona maraka. Kada se uzmu u obzir i drugi fakulteti i medicinske škole u državi, jasno je da se radi o milionima maraka.

– Odlazi najpotentniji, najbolji dio ljekarskog korpusa, podmladak što treba stasati, u budućnosti nas početi liječiti – kaže predsjednik Ljekarske komore FBiH.

Manji gradovi

Zabrinjava, navodi Drljević, i to što medicinskog kadra već manjka u ambulantama i domovima zdravlja u BiH, posebno u manjim bh. gradovima. Neki konkursi otvoreni stoje mjesecima, jer mladi ne mogu raditi za nekoliko stotina maraka.

– Osnovna plaća doktora medicine, stomatologa ili farmaceuta je oko 1.137 KM, specijaliste 1.365 i subspecijaliste 1.430 KM, medicinske sestre 682 KM. Ove plaće su niske, doktori nisu stimulirani da rade. Možemo na njih biti ponosni, zbog njih još imamo zadovoljavajući zdravstveni sistem – kazao je za „Avaz“ Rifat Rijad Zaid, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.
Podaci sindikata još frapantniji

Zaid kaže da su podaci sindikata o odlasku medicinskog kadra i napuštanju BiH još frapantniji od podataka Ljekarske komore FBiH. Objašnjava da Komora nema podatke o odlasku mladih medicinara, odnosno onih koji nisu imali radno iskustvo ni u jednoj ustanovi. Uzevši u obzir i ljekare koji su se na odlazak odlučili i prije stjecanja radnog iskustva u našoj državi, Zaid kaže da je brojnih onih koji su napustili BiH za 30 posto veći od onoga koji ima Ljekarska komora.
Nedostaje psihologa, patologa, anesteziologa…

Da je došlo do usijanja situacije u vezi s odlaskom medicinskog kadra, pokazuju i podaci da, prema standardu Evropske unije, na 100.000 stanovnika idu 362 ljekara. U BiH je ta situacija dosta gora, jer nam nedostaje čak 3.000 ljekara.

– BiH ima 16 ljekara na 10.000 stanovnika, odnosno 160 na 100.000 stanovnika, što je dosta manje nego što to predviđaju standardi – kaže dr. Drljević te dodaje da našoj zemlji najviše nedostaje psihologa, patologa, anesteziologa…

Odlasci u Njemačku

Najviše ljekara i medicinskog kadra iz BiH otišlo je u Njemačku.

– Od aprila 2013. do kraja novembra ove godine u Njemačkoj je zaposlena 2.521 osoba iz BiH – potvrdili su nam iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, ali nisu mogli precizirati koliko je od toga medicinskog kadra.

Brojke

3.000 ljekara nedostaje BiH
16 ljekara na 10.000 stanovnika u BiH
6.000 KM košta godina na Medicinskom fakultetu
1.137 KM osnovna plaća doktora medicine
682 KM plaća medicinske sestre

/avaz.ba

Related posts