To je nama naša vlast dala: Učionice škole u Cazinu izgledaju kao u horor filmovima

Zbog izuzetno loših uvjeta za odvijanje nastave u Osnovnoj školi “Cazin I”, mladi cazinski fotograf i režiser Haris Samardžić htio je dati svoj doprinos kako bi se ubrzao proces izgradnje nove škole za cazinske mališane, napravivši nekoliko fotografija koje najbolje opisuju u kakvom se položaju nalaze učenici škole.

“Naše nasilje i vaše nasilje” naziv je projekta kojim je mladi cazinski fotograf i režiser Haris Samardžić odlučio javnosti ukazati na nehumane uvjete koji vladaju u Osnovnoj školi “Cazin I”.

Potresne fotografije učenika u rukavicama na nastavi, ispucali zidovi škole prekriveni vlagom, katastrofalni uvjeti u WC-ovima, dotrajali stolovi i stolice, govore sami za sebe.

“Same fotografije su rađene u prolazu, pri mojoj posjeti školi. Neke priče zgroze čovjeka kao na primjer ispovijest jedne učiteljice koja ugleda pacova u učionici i odglumi kao da se ništa ne dešava, zbog djece u razredu”, kaže Samardžić za Klix.ba.

On ističe da je njegov projekat potaknut jednim drugim umjetničkim izričajem.

“Projekat je inspirisan spornom predstavom reditelja Olivera Frljića koju su pokušali zabraniti na MESS-u u ‘kulturnom Sarajevu’ vjerski lideri, političari i kvazi-političari. Niko od njih tu predstavu nije pogledao, pa je potom sudio, iako se ne bi smio suditi nijedan umjetnički izražaj”, govori naš sagovornik.

Samardžić ističe da je nedavno održana i mirna protestna šetnja roditelja, učenika i uposlenika ove škole, na Međunarodni dan ljudskih prava, kako bi se javnosti u našoj državi, bez bilo kakvih političkih i drugih konotacija, ukazalo na problem s kojim se svi oni već godinama susreću.

“Nije sve u politici, ima nešto i u ljudskosti. Ako nekog mogu kriviti za dozvoljavanje stanja u kojem se JU OŠ ‘Cazin 1’ to su građani, jer se mirna šetnja, protesti i sve drugo trebalo desiti nekoliko godina prije”, kaže Samardžić.

On otkriva da je u pripremi i dokumentarni film na ovu temu, te da se nada da će dobiti pomoć od svih institucija vlasti u njegovoj izradi, kako bi cjelokupna bh. javnost dobila pravi uvid u problematiku, a škola u što kraćem roku bila izgrađena.

/klix.ba

Related posts