U Mostaru huligani divljaju, policija bez odgovora: Postaju li Ultrasi vojno krilo HDZ-a?

Da su predstojeći izbori 7. oktobra uistinu odsudni za Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH, i političko-tajkunsku grupaciju oko njega, svjedoče njihovi sve otvoreniji nasrtaji na državu i njene institucije, međutim, i događaji o kojima se malo ili nikako zna u ostatku BiH, piše Inforadar.ba.

Prema svjedočenju Mostaraca, unazad mjesecima svojevrsni teror nad građanima ovog grada provodi navijačka skupina mostarskog Zrinskog – Ultrasi, kojima, iz nekog razloga, policija žmiri na njihov sve izražajniji varvarizam i teške fizičke incidente u njihovoj režiji.

Sam Čović zna da li su zapravo Ultrasi namjenski već postali svojevrsno (para)vojno krilo HDZ-a, no ako je suditi prema odgovoru policije HNK-a na sve češće i teže incidente – koji je nedovoljan, gotovo nikakav – onda ovakve tvrdnje Mostaraca apsolutno imaju osnove.

Upadi na desnu obalu

Ne samo zbog posljednjeg velikog incidenta kada su Ultrasi napravili klasičnu sačekušu navijačima Veleža (izbili se teški sukobi, a jednom se navijaču doktori bore za život), nego i zbog niza događaja koji su prethodili posljednjem okršaju.

Navijači Zrinskog su počeli i da reketiraju mnoge mostarske privrednike i firme, ruše i razbijaju, blokiraju glavne saobraćajnice, čak se sve otvorenije priča da dilaju narkotike (što, kada je riječ o vođama navijačkih skupina, nije neka novost), no, zvona na uzbunu su upaljena nakon što su Ultrasi počeli prelaziti u istočni, većinsko bošnjački dio grada i upadati u pojedine mahale.

Nakon posljednje pokušaja upada u naselje Zalik navijači Veleža su ih dočekali i vratili nazad, no sve je moglo završiti tragično i gubitkom ljudskih života.

Mostarci su ogorčeni na policiju koja je već godinama pod kontrolom HDZ-a. Mnogi vjeruju da upravo ovoj političkoj partiji ovakav ambijent uoči izbora nije mrzak.

Na pitanje Inforadara šta misle poduzeti po pitanju teroriziranja Mostaraca od strane Ultrasa, ministar unustrašnjih poslova HNK-a Slađan Bevanda je, vidno uznemirem našim pitanjem, odgovorio da u Mostaru “vladaju red i mir”.

“Ma dajte molim vas, postoje navijačke skupine Ultrasi i Red Army koje se sukobljavaju. A policija provodi red i mir. Točka”, odgovorio nam je Bevanda i spustio slušalicu.

Mostarci, međutim, ne misle tako i mnogi strahuju da situacija izmiče kontroli. Naš mostarski kolega sa portala Tačno.net Amer Bahtijar, na naše pitanje šta se zapravo događa, odgovara kako je nasilje huligana nad Mostarcima sve očitije.

“HDZ godinama ima poziciju komesara, komadanta PS Mostar, ministra MUP-a i sve to vrijeme nije zaustavljeno nasilje huligana nad građanima Mostara. Pitanje je zašto? Da li svi ti funkcioneri HDZ-a nesposobni, da li policija u Mostaru zaista nesposobna, ili postoji naredba da se huligani štite? HDZ treba dati odgovor da li su njihovi ljudi nesposobni i ne mogu zaustaviti organizovani huliganizam, ili policija dobro obavlja posao i po njihovoj naredbi štiti kriminal. Ništa manja zasluga nije ni SDA, koja je prepustila HDZ policiju i čiji kadrovi jesu u policiji i imaju zadatak da šute i ništa ne rade”, ističe Bahtijar.

On poručuje da će i HDZ-a i SDA biti odgovorne za posljedice huliganskih divljanja, te navodi kako se pribojava da uskoro “ne padnu i mrtve glave”.

Previše smo posljednjih mjeseci vidjeli slučajnosti da bi se sve moglo tek svesti pod “uobičajene aktivnosti policije”, ili “uobičajene ispade navijača”.

Sjetimo se samo blokade konvoja autobusa sa migrantima na Ivan sedlu, u režiji policijskih snaga pod kontrolom HDZ-a, ili informacije o naoružavanju policije Livanjskog kantona automatskim naoružanjem, o čemu je Inforadar ranije izvjestio.

Kada se zna da su predstojeći izbori odsudni za državu, ali jednako tako i za političare kojima bi zbog višegodišnje pljačke i kriminala mogla da bude oduzeta sloboda – ukoliko ih izgube, onda se s pravom pribojavamo scenarija po kojem bi Čović i HDZ mogli da parainstitucionalnim kanalima upotrijebe stranačke vojno-policijske postrojbe u “slučaju potrebe”.

Related posts