U krajiškoj kući stotinu godina stara “furuna” prkosi vremenu

Stara “furuna”, tradicijska peć za grijanje i kuhanje, još uvijek prkosi vremenu u krajiškoj kući Azize Karajić u selu Nepeke, nadomak Velike Kladuše, te podsjeća na davna vremena u kojima su “furune” bile sastavni dio svakoga kućanstva.

Privlači pozornost

“Furune” su čuvari bošnjačke i krajiške tradicije koju je vrijeme gotovo izbrisalo iz naših sjećanja. Aziza i danas živi u svojoj kući u kojoj je othranila desetero djece koja danas žive u bijelom svijetu. Kaže kako se ni sama ne sjeća kad je kuća izgrađena, a za “furunu” se pretpostavlja kako je stara stotinjak godina. Aziza svake godine glinom obnavlja staru “furunu” kako bi joj produljila rok trajanja. A ta “furuna” Hasanu Keranoviću, ljubitelju starina i etno blaga, privukla je pozornost pa je s ekipom Radiotelevizije USŽ-a iz Bihaća snimio dokumentarni film “Krajiška ženidba” u kojem su prikazani stari običaji i tradicija.

– Osvrćući se na svoje djetinjstvo, ne mogu se nagledati širine bosanske sobe, njezine šarolikosti i čistoće, njezinih tkanih ćilima, zavjesa i draperija, njezinih kalufnih jastuka, malih prozora i bijelih “zarića” te šarene “sehare” pokraj drvenog kreveta i zemljane “furune”.

Da mi je samo na trenutak otvoriti škripava vrata u toj sobi i pozdraviti svoju baku, koja tka i veze na svojem tkalačkom stanu – kazao je ovom prilikom Hasan Keranović.

Izaziva oduševljenje

Hasan je u staru krajišku kuću doveo i prijatelja iz Pule Tihomira Geršnera, i samoga kulturnog djelatnika, koji vodi BKUD “Vodnjan” u Vodnjanu, a koji je tom prigodom iskazao oduševljenje svime što je vidio.

/vecernji.ba

Related posts