U Hrvatskoj svi dijele račun iz irskog supermarketa

Na hrvatskoj Facebook grupi “Protiv poreza” objavljen je račun iz supermarketa u Irskoj, koji za hrvatske prilike izgleda prilično nevjerovatno.

Naime, na računu iz trgovine Aldi ispisani su iznosi 18 artikala, a na samo jedan od njih plaća se puni iznos PDV-a od 23 posto i to na plastičnu vrećicu. Tako je na iznos od 13,66 eura plaćeno samo 0,07 eura poreza. Na krompire, grožđe, klementine, narandže, jabuke, šparoge, šljive, jagode i matovilac nije plaćen niti cent poreza.

Kako se može vidjeti na računu, hrana u supermarketima se oporezuje s nultom stopom PDV-a, a ta stopa odnosi na većinu hrane: hljeb, mlijeko, mliječne proizvode, meso, tjesteninu, umake, šećer, začine, voće i povrće.

Standardni PDV u Irskoj se plaća na alkohol, vodu i sokove u bočicama, sladoled, čips, kokice i sve vrste čokolade. Smanjeni PDV plaća se na pekarske proizvode i kolače.

Političari u BiH često razna povećanja cijena pravdaju “usaglašavanjem sa evropskim standardima”. Da li će “usaglasiti” i ukinuti PDV na pojedine prehrambene proizvode u BiH? Da li je to u skladu sa “Reformskom agendom”?

Na ova pitanje vjerovatno znate odgovor.

Related posts