U Bosanskom Petrovcu snijeg čiste na veresiju

Blokada rada načelnika i Općine Bosanski Petrovac uzrokovana je političkom borbom u USK-u, vezanom za novac dobijen od šumskog bogatstva.

Na kraju hladnog i snježnog mjeseca januara u Bosanskom Petrovcu se ponovo lome koplja između većine u Općinskom vijeću i nezavisnog načelnika u drugom mandatu Zlatka Hujića, a odavno je poznato da zbog pritiska koji se vrši na načelnika ispaštaju i svi građani koji su natpolovičnom većinom i glasali za njega.

SDA – SNSD

Naime, zbog neusvajanja odluke o privremenom finansiranju, u Bosanskom Petrovcu nije moguće zimsko održavanje i čišćenje cesta. Naredna posljedica ove političke borbe moglo bi biti i isključenje ulične rasvjete građanima, jer Općina jednostavno nema više načina da plaća svoje obaveze.

– Stanje blokade prouzrokovala je koalicija SDA-SNSD-DF-SP-SBB neusvajanjem Odluke o privremenom finansiranju Općine. Organ uprave nema zakonsku mogućnost da angažuje i provodi već unaprijed ugovorene usluge zimskog održavanja lokalnih puteva na području Bosanskog Petrovca. Praktično, to znači da općinski načelnik nema finansijskog akta koji mu dozvoljava plaćanje usluga čišćenja snijega i zimskog održavanja puteva, iako je ugovor sa firmom “Didović” d.o.o. već odavno sklopljen, a sam izvršilac usluga spreman je za čišćenje, saopćeno je iz Hujićevog kabineta.

Međutim, problem u odnosu Vijeća i načelnika počeo je još prošle godine, kada je Hujić predložio odluku o zabrani sječe šume na području Petrovca i to zbog diskriminacije ove općine u podjeli dobiti od šumske eksploatacije koju vrši kantonalno Šumsko-privredno društvo Unsko-sanske šume. Protiv njih načelnik Hujić je ulagao niz prigovora i žalbi, što je na kraju potvrdio i Ustavni sud FBiH, nalažući Unsko-sanskom kantonu da ispravi diskriminaciju prema Bosanskom Petrovcu, no to još nije učinjeno. A tada je Hujić i u Općinskom vijeću izgubio podršku zbog, kako sam navodi, manipulativnih radnji šumskih lobija i podmitljivosti samih vijećnika i stranaka koje su se sada okrenule protiv njega.

– Kako su ovi iz SDA uspjeli za sebe pridobiti i SNSD, ko kome tu gradi kuću, ja ne znam, ali to je stranački spoj koji jedino ovdje funkcioniše i to zbog šumskog lobija koji stoji iza njih, kazao nam je Hujić.

Što se tiče odluke o zabrani sječe od koje je sve to krenulo, načelnik kaže da predsjednik lokalne SDA Midho Hidić od tada zateže odnose prema njemu, iako je, po vlastitom priznanju, načelnik želio da se barem jedan dan zabrani sječa zbog medijske pozornosti neophodne Bosanskom Petrovcu kako bi se ova lokalna zajednica izborila za tretman koji zaslužuje u USK-u.
– Čistimo mi snijeg, to je kršenje propisa, ali ne mogu ja dozvoliti da građani budu zatrpani niti da nam isključe rasvjetu. Ja stvaram obaveze, sigurno po moralnim postulatima, a mislim da se moraju naći i legalna uporišta. Imali smo zasjedanje komisije, kolegija Vijeća i nadam se da će na narednoj sjednici to biti riješeno, da Bosanski Petrovac neće biti jedina općina u BiH koja niti ima budžet niti odluku o privremenom finansiranju, napominje Hujić.

Klub SDA u Bosanskom Petrovcu ne dozvoljava načelniku da planira ta sredstva, a načelnik Hujić se ne slaže s tim da ona budu planirana u predizborne projekte i “putiće” gdje bi se kadrovi SDA slikali, dok realni problemi u općini ostaju bez podrške.

No, bez obzira na blokadu odluke o finansiranju, Hujić nije dozvolio da grad bude zatrpan snijegom.

Putići za slikanje

Planirani budžet Općine Bosanski Petrovac je 4.200.000 KM, te se načelnik nada da će biti usvojen ove sedmice, piše Oslobođenje.

– Oni su jednostavno željeli da izbace i onih 300.000 KM za koje se Vlada USK-a obavezala da će nam dati od dobiti Šuma USK-a. Ali, po meni je neshvatljivo da Vlada određuje šta će Bosanski Petrovac uraditi s tim novcem, poručio je Hujić.

Related posts