U Bosanskom Petrovcu održana Skupština Udruženja pravobranilaca FBiH

Jučer je u sali J.U.“Centar za kulturu i obrazovanje„ Bosanski Petrovac završena II.Redovna sjednica Skupštine Udruženja pravobranilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine ( UPUFBiH ) , započeta dana 08.12.2016.g.

Domaćin ove sjednice, te organizator iste, bilo je Općinsko pravobranilaštvo Bosanski Petrovac, koje je kao poseban državni organ čija je osnovna uloga zastupanje jedinice lokalne samouprave pred nadležnim organima , te zaštita imovine i imovinskih interesa iste , osnovano tek 2015.g. .

15451212_10210013239878804_654638440_nU uvodnom dijelu zasjedanja prisutnim članovima dobrodošlicu i uspješan rad zaželio je općinski načelnik Zlatko Hujić koji nije krio zadovoljstvo zbog činjenice održavanja ove sjednice upravo u njegovoj općini. U svom obraćanju isti je naglasio značaj i ulogu pravobranilaštva u radu i djelovanju svih nivoa vlasti , a kao znak pažnje prisutnim članovima poklonio je knjigu „Bosanskopetrovački velikani kulture“ autora Senudina Jašarevića , koja je posvećena najvećim velikanima iz oblasti književnosti i umjetnosti koji su porijeklom upravo iz Bosanskog Petrovca .

U radnom dijelu sjednice doneseno je nekoliko važnih zaključaka među kojima su Zaključak o usvajanju Izvještaja o radu Uduženja za period maj/decembar 2016.g., te Zaključak o usvajanju Izvještaja o finansijskom poslovanju Uduženja za naprijed navedeni period , a konstruktivna diskusija otvorena je na temu statusa i uloge pravobranilaca u krivičnim postupcima u kojima postoji osnovana sumnja da su oštećeni budžeti općine , kantona ili Federacije BiH.

15401327_10210013235478694_1068943366_nPored navedenog jednoglasno je donesena Odluka o priznanju statusa priduženih članova Udruženja za šest novih lica koja vrše dužnost pomoćnika pravobranilaca pri Pravobranilaštvu BiH , a koja su iskazala želju za daljnjim aktivnim učestvovanjem u radu ovog Uduženja. Tako je status priduženih članova priznat Safiji Kreštalici , Zdravku Skočibašiću, Magdaleni Papić, Nađi Hozić, Jelisaveti Plasto i Fahreti Delić.

Nakon radnog dijela skupštinskog zasjedanja , domaćin Skupštine općinski pravobranilac Almaida Suljić upriličila je zajedničku posjetu J.U.“Spomen-biblioteci Skendera Kulenovića“ Bosanski Petrovac u kojoj se i danas nalaze izvornici nekih od najpriznatijih djela ovog velikana bosanskohercegovačke književnosti , priznanja koja je za života stekao, osobni predmeti koje je za života koristio , ali i djela slikara Mersada Berbera koja su ovoj ustanovi poklonjena.

Članovi Uduženja posjetili su i J.U.“Muzej Jovana Bijelića“ u kojem se nalazi zbirka umjetničkih slika i ličnih predmeta akademskog slikara Jovana Bijelića, porijeklom iz Bosanskog Petrovca , koje je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH tokom 2009.godine proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine .

15403121_10210013227918505_959125299_n„ Tačno je da je Općinsko pravobranilaštvo Bosanski Petrovac po prvi put domaćin skupštinskog zasjedanja UPUFBIH, što me zbog činjenice nedavnog osnivanja ovog državnog organa posebno raduje. Kako svako zasjedanje, pored znanja iz oblasti našeg rada i djelovanja , obogatimo i novim znanjima o znamenitostima grada domaćina , takva praksa ni ovaj put nije izostala . Održana sjednica imala je i karakter izborne , budući da smo na mandatni period od dvije godine izabrali novog predsjednika udruženja , pa ovom prilikom kolegici Enisi Hrelja zahvaljujem na dosadašnjem angažmanu u našem Uduženju , a kolegi Zlatku Osmanoviću čestitam na imenovanju te mu želim uspješan rad u predstojećem mandatnom periodu .

Naglasila bih da smo zajednički konstatovali potrebu za aktivnijim radom i djelovanjem Udruženja u kontekstu izjednačavanja pravnog i materijalnog statusa svih pravobranilaca , neovisno o tome da li ovu funkciju vrše na nivou entiteta , kantona ili općina , a koji status se u ovom momentu uveliko razlikuje od općine do općine , te od kantona do kantona , i koji nije usaglašen sa statusom kolega pravobranilaca koji ovu funkciju vrše na nivu Federacije . U usporedbi sa statusom drugih nosilaca pravosudnih funkcija , a pri tome mislim na status sudija ili tužilaca, materijalno-pravni položaj pravobranilaca je krajnje neprihvatljiv kako zbog načina i perioda imenovanja, tako i zbog odnosa naspram drugih organa , te odgovornosti u obavljanju povjerene im dužnosti, zbog čega smatramo da je nužno što prije poduzeti sve raspoložive radnje u cilju jačanja i unapređenja uloge pravobrnilaštva u društvu“- za mojusk.ba kazala je Almaida Suljić, općinski pravobranilac grada domaćina .

Related posts